Index Vakbarát Hírportál

Hatósági vizsgálat indult a c-peptides Varga Gábor ügyében

2019. december 23., hétfő 14:55 | aznap frissítve

Információink szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet külső bejelentés alapján vizsgálatot indított a c-peptid ügyében. A készítményt a "gyógygombás" Varga Gáborhoz köthető cég forgalmazza, és internetes marketingjében azt sugallja, hogy a legkülönfélébb - valójában gyógyíthatatlan - betegségek gyógyításában lehet hatásos.

Az ügyre rálátó forrásaink szerint az OGYÉI kezdeményezheti a c-peptidet reklámozó honlapok eltávolítását a tárhelyszolgáltató szerveréről, a hivatalnak ugyanis a megtévesztő honlapok gyorsított eljárásban történő levételéhez különleges felhatalmazása van. Az esetleges bírság ilyen esetekben 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, ami igazából aprópénz ahhoz képest, hogy milyen pénzek mozognak ebben a bizniszben.

Kérdéseinket feltettük az eljárással kapcsolatban az OGYÉI-nek, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának, és az OGYÉI-től hivatalosan is megerősítették a vizsgálat tényét. Ezt írták:

Az OGYÉI-hez érkezett megkeresés C-peptid ügyében, melyet szakmailag és jogilag is vizsgálunk. Amennyiben igazolódik, hogy a terméknek tulajdonított gyógyhatások megalapozatlanok, alkalmas lehet a betegek megtévesztésére vagy jelenlegi biztonságos gyógyszerelésüket veszélyezteti, akár a honlap üzemeltetőjét is felszólíthatjuk a weblap eltávolítására. A terméket Intézetünknél sem gyógyszerként nem törzskönyveztették, sem táplálék-kiegészítőként nem regisztrálták (notifikálták).

Gombában a tenger

Varga Gábor az úgynevezett gyógygombákról ismert, amelyeket régóta árul a kétségbeesett, és könnyen megtéveszthető betegeknek. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt a Gazdasági Versenyhivatal több tízmilliós nagyságrendű bírságot szabott ki rá. A büntetés oka az volt, hogy úgy tulajdonított gyógyhatást a terméknek, hogy az nem gyógyszer, és

semmilyen tudományos adat nem bizonyítja, hogy bármire is jó lenne.

Varga kedvét azonban ez azonban láthatóan nem vette el a bizonyítatlan hatású készítmények betegeknek való árusításától (amiből egyébként a cégének milliárdos nagyságrendű éves árbevétele volt).

A legújabb csodaszere a c-peptid, amelyet ugyan kozmetikai sprayként forgalmaznak, de mindent megtesznek, hogy a potenciális vásárlók elhiggyék: mindenféle gyógyíthatatlan neurológiai és más betegségre jó. Legfőbb célcsoportjuk az autista gyerekek szülei, akik közül sokan hajlandók egy pár milliliteres flakon kozmetikai spray-ért több mint 20 ezer forintot fizetni.

A c-peptid körüli visszásságokra az Index hívta fel a szélesebb közvélemény figyelmét, miután a Alimento blogon hosszabb elemzés jelent meg a készítményről. Ez egy néhány aminosavból álló, úgynevezett oligopeptid molekula, az inzulinszintézis köztes terméke. A tudomány jelen állása szerint semmi értelme ezzel autizmust vagy bármilyen más betegséget kezelni vele otthon. Az égvilágon semmi sem bizonyítja, hogy bármit is gyógyítana, sőt még az sem bizonyított, hogy bejuthat-e az agyba az orron keresztül, ahogy alkalmazni szokták.

Miután cikkünk megjelent a dologról, a következő héten a semmilyen egészségügyi vagy biológiai végzettséggel nem rendelkező Varga Gábor mégis előadást tarthatott a Semmelweis Egyetem egyik kurzusán, méghozzá a Lyme-kórról. 

Kutat a "doktor" úr

Vargával azóta telefonon is beszéltünk. Amikor rákérdeztünk, hogy pontosan mit ért kutatáson, kiderült, hogy ő maga személyesen nem végzett semmiféle kísérletet. Az ő szóhasználatával élve "szakirodalmi kutatást" végez,

ami nagyjából azt jelenti, hogy keresgél az interneten.

Az ott talált kutatási eredmények értelmezésével azonban már problémái vannak - már ha feltételezzük, hogy nem csak a laikus rajongóit akarja megtéveszteni a számukra csupa érthetetlen szót tartalmazó, nagyon tudományosnak tűnő cikkekkel.

A c-peptid autizmusgyógyító hatását például rendszerint egy hat nem autista gyereken inzulinnal (tehát nem c-peptiddel) végzett vizsgálattal próbálja igazolni. Állítása szerint a saját gyerekét is ezzel a készítménnyel kezelték.

Varga Gábornak nem csak a szakcikkek olvasásakor gyűlik meg a baja a szövegek értelmezésével, néha a cégnevek is kifognak rajta. Néhány napja a Facebookon próbált ráijeszteni a posztjai alatt elég udvariatlan kommenteket író Csupor Dezső gyógyszerészre (aki Ködpiszkáló című blogján gyakran tör borsot a sárkányfűárusok orra alá). Azzal fenyegette meg őt, hogy lerántja a leplet vakcinagyártó cégéről.

Az hiba a dologban az volt, hogy bár Csupornak van egy Pharmagist Bt. nevű cége, de az nem gyárt oltóanyagokat (nem mintha ez szégyenletes lenne) - tájékoztatta a gyógyszerész az Indexet. Ettől teljesen függetlenül létezik egy gyógyszercég, amelynek kicsit hasonlít a neve a Pharmagisthez. Varga erről állította, hogy Csupor Dezső a tulajdonosa.

Varga Gábor az egészet már úgy adta elő egy újabb posztban, hogy Csupor Dezsővel “megbeszélték”, hogy ő (Varga) írni fog egy cikket arról, hogy hogyan és miért okozhat az oltás súlyos és maradandó agykárosodást.

Miért pont az oltások maradnának ki?

A vállalkozó azóta már szinte az összes témához kapcsolódó Facebook-bejegyzést és kommentet törölte (de persze az internet nem felejtette el ezeket). Ezekből úgy tűnik, hogy érdeklődik az oltásellenes biznisz iránt, és mintha tesztelné a közönségét, hogy vevők lennének-e ilyen témájú csodaszerekre. 

Valójában az oltások pozitív hatásai mellett eltörpülnek a kockázataik, és talán nincs is még egy olyan találmány a világon, amely annyi emberéletet mentett volna meg, mint a védőoltások. A világon terjedő, csalók (vagy csalók által megvezetett, jó szándékú emberek) által terjesztett oltásellenes rémhírek hatására viszont sorra törnek ki azok a pusztító járványok, amelyeket egyszer már sikerült visszaszorítani az oltások segítségével.

Az sem kizárt, hogy Varga Gábor valójában elhiszi a saját termékei csodatevő erejét. A vele való beszélgetés néhány pontján ugyanis olyan dolgokat említett, amelyek erősen kétségessé teszik, hogy milyen mértékben képes a reális helyzetértékelésre.

Meg van például győződve arról, hogy megfigyeli a titkosszolgálat.

Engem már több mint fél éve a titkosszolgálat lehallgat. Tudják, hogy mit csinálok, és nem vittek el. Le lehet ebből vonni a következtetést, hogy mi fog történni majd ezután... Ezt tudom, vannak ismerőseim... Gondolom, érdekli őket a c-peptid... Mert mondjuk nemzetbiztonsági jelentősége lehet akár. Tegyük fel, hogy igaz, ami történik, tegyük fel, hogy nem vagyok csaló. Mi fog történni? Paradigmaváltás lesz a gyógyászatban. Új törvényeket hoznak, amelyek meghatározzák a feltételeit a gyógyításnak... Arra számítok, hogy ez elsöpri a gyógyszeripart.

(Borítókép: Ajpek Orsi/Index)

Rovatok