Index Vakbarát Hírportál

Kína a Holdat és a Marsot célozza meg hatalmas hordozórakétájával

2019. december 27., péntek 22:00

Kína sikeresen fellőtte pénteken legnagyobb teljesítményű, Hosszú Menetelés-5 típusú hordozórakétáját, írja az MTI. 33 perccel később pedig sikerült Föld körüli pályára állítaniuk az ország eddigi legkorszerűbb és legnehezebb távközlési műholdját, a 8 tonnás Sicsien-20-at.

Az új, vencsangi űrközpont mostani kilövését nagy várakozás előzte meg, ugyanis míg 2016-ban a felbocsátási kísérlet kudarcos volt a hajtóműproblémák miatt, a 2017-es is csak részben lett sikeres.

Ez volt a 34. rakétafelbocsátás Kínában idén 

– összehasonlításképp: az Egyesült Államok 23, Oroszország pedig 20 rakétát küldött a világűrbe 2019-ben.

Nemrég írtunk arról, hogy a Hosszú Menetelés-5 rakéta szállítaná majd a Marsra azt a szondát, amit 2020-ban indítanának a kínai Mars-küldetés keretében. Sőt, a Holdra is szállítana a pénteken fellőtt rakéta: a Csang'o-5 szonda feladata a holdkövek gyűjtése lesz. 

Kína pénteken jelentette be azt is, hogy hétfőn két új műholdat állított Föld körüli pályára a PejTou navigációs rendszer fejlesztéséhez. A kínaiak a PejTout az amerikai GPS és az európai Galileo alternatívájának szánják, a tervek szerint pedig 2020 júniusára lesz működőképes.

Rovatok