Index Vakbarát Hírportál

India nem adja fel, és akár már idén újabb holdraszállást kísérel meg

2020. január 1., szerda 16:20

A Húsvét-szigeteken ledöntött, és újra felállított szobrok inspirálhatják Indiát, ugyanis, hónapokkal azután, hogy kudarccal zárult a Csandrajan-2 űrszonda missziója, az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) bejelentette, hogy 2020-ban, de legkésőbb 2021-ben újra megkísérlik a Hold elérését. 

Ha harmadik nekifutásra összejön, India lehet Oroszroszág, az Egyesült Állmok és Kína után a negyedik ország, amelyik sikeres Hold-missziót hajtott végre. 

Az előző leszállóegységgel mindössze pár perccel azelőtt szakadt meg a kapcsolat, hogy talajt ért volna a Hold eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén. India többek között azért akarta ezt az eddig feltáratlan részét vizsgálni a Holdnak, hogy ásványok és víz után kutassanak, illetve szeizmikus méréseket végezzenek. 

A kudarc ellenére már korábban is lehetett tudni, hogy India nem adja fel, és tovább fog próbálkozni.  Narendra Modi indiai miniszterelnök a bengalurui űrközpontban a kutatókkal együtt drukkolt a sikeres leszállásért, és még a helyszínen arról beszélt, hogy csak tovább nőtt benne az elkötelezettség az  indiai űrprogram iránt, aminek  nagy előnye az olcsóság, ami főleg az alacsonyabb bérköltségeknek tulajdonítható, és aminek köszönhetően máris számos ország bocsáttatja fel műholdjait Indiával.  

(Borítókép: Dr. K. Sivan az Indiai Űrkutatási Szervezet vezetője. Fotó: Pallava Bagla / Corbis / Getty Images)

(BBC)

Rovatok