Index Vakbarát Hírportál

Amerikában betiltják az ízesített e-cigiket

2020. január 2., csütörtök 21:24 | négy éve frissítve

Betiltja a fodormentás és gyümölcsös ízesítésű patronokkal használatos e-cigarettákat az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) – írja az MTI.

A tiltás ugyanakkor nem érvényes sem a dohány- és mentoltartalmú patronokkal fogyasztható e-cigikre, sem az ízesítetlen tankpatronos cigarettákra. A most betiltott e-cigaretták gyártóinak 30 napjuk van arra, hogy leálljanak a termékeik gyártásával és forgalmazásával.

Az USA-ban az e-cigaretták nagyon népszerűek, különösen a fiatalok körében, ezért sokan sürgették, hogy állami szabályozással lépjenek fel ezek ellen a termékek ellen. Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor többször is a védelmébe vette ezt az iparágat, ezért a részleges tiltást az első kommentárok „kompromisszumos megoldásnak” nevezik.

A fiatalok körében egyébként a fodormentával és gyümölccsel ízesített elektronikus cigaretták a legnépszerűbbek. Betiltásukról hónapok óta folyik a vita az Egyesült Államokban, ahol egyre több fiatal szenved ezektől halálos tüdőkárosodást.

Az Egyesült Államok több intézetében és kórházában kutatják a rejtélyesnek tartott tömeges megbetegedések okait. Bár nincsenek végleges következtetések, de az első eredmények szerint az E-vitamin-acetát lehet az elektronikus cigaretták halálos összetevője. A betegektől lefoglalt e-cigarettaminták 52 százalékában ugyanis megtalálható ez a vegyület. Az E-vitamin-acetát olajszerű adalékanyag, amelyet nem a gyártók, hanem maguk a fogyasztók, illetve a nem ellenőrzött forrásból származó patronok előállítói kevernek a töltőanyagba. Ezt a vegyületet megtalálták a tüdőbetegségben meghalt betegek tüdőszövetében is.

Rovatok