Index Vakbarát Hírportál

Norvégiában melegebb volt, mint Új-Delhiben

2020. január 2., csütörtök 18:04

 Januári melegrekordot mértek Norvégiában, az Oslótól 260 kilométerre fekvő Sunndalsorában. A városban csütörtökön 19 Celsius-fok volt a Norvég Meteorológiai Intézet szerint – írta az MTI. Így több mint egy fokkal dőlt meg a 31 évvel ezelőtt mért januári melegrekord, amit a mostani rekord helyszínéhez közel fekvő Tafjordban regisztráltak. Igaz, a melegrekordok nem példátlanok a térségben: a magas hegyekkel körbevett Sunndalsorában mérték a múlt században a legmelegebb decemberi és februári hőmérsékletet is.

Delhi didereg

Miközben északon melegrekordok dőlnek meg, Indiában soha nem mért hideget regisztráltak. A Pakisztán és India között vitatott hovatartozású Kasmírban mínuszok hoztak szokatlanul erős fagyokat, délebbre Új-Delhiben is rekordhideget mértek: alig 9 fokot.

EGY IDŐBEN TEHÁT TÍZ FOKKAL VOLT MELEGEBB NORVÉGIÁBAN, MINT INDIA FŐVÁROSÁBAN.

Az időjárási anomália egybeesett az Indiai-óceán El Niñójának is nevezett jelenséggel – igaz, ez Indiai-óceáni dipólus (IOD) India nyugati és Afrika keleti partjainál épp a szokásosnál melegebb vízhőmérséklettel jár, míg az óceán keleti részébe – Nyugat-Ausztrália partjaihoz – visz hidegebb vizeket. Ez rendkívül száraz időjárást eredményez Ausztráliában, ami az ország keleti részében a szokatlanul meleggel párosulva hozzájárult az Új-Dél-Walesben és Victoria államban tomboló bozóttüzekhez, amelyek eddig 5,5 millió hektár termőföldet pusztítottak el,több mint 1200 lakóházat megsemmisítettek és 18 ember életét oltották ki.

Rovatok