Index Vakbarát Hírportál

Nyugdíjba megy a saját faját megmentő szexmániás óriásteknős

2020. január 11., szombat 16:31

A CNN írja, hogy visszaengedik a vadonba Diegót, azt a szexuálisan erősen túlfűtött óriásteknőst (Chelonoidis hoodensis), akinek köszönhetően elkerülte a kihalást a faja a Galapagos-szigeteken.

Diego a '60-as években azzal a nem kis feladattól került a Galapagos-szigetekhez tartozó Espanolára, hogy megmentse a saját faját, hiszen érkezésekor mindössze két hím és tizenként nőstény példány maradt belőlük.

A teknős azonban annyira komolyan vette a feladatot, hogy mára több mint 2000 példány él a szigeten.

A Galapagos Nemzeti Park szakemberei szerint a körülbelül 100 éves óriásteknős a szigeten található egyedek 40 százalékának az apja.

2016-ban mi is írtunk Diegóról, aki eredetileg szintén az Espanol szigetről származik (ez a fajta óriásteknős csak itt található meg), de háremjét Santa Cruz szigetén rendezték be neki, ahol négy éve hat nősténnyel élt együtt, és szorgosan mentette meg a faját a kipusztulástól.

Diego története egyébként azért is érdekes, mert még az 1950-es években találtak rá a San Diegó-i állatkertben, de sosem derült ki, hogyan került oda valamikor 1900 és 1959 között. Most, hogy a küldetését teljesítette, Santa Cruz szigetéről visszaszállítják több évtized után az eredeti lakhelyére, Espanolra.

Rovatok