Index Vakbarát Hírportál

Tízezreket bukhat, ha simán csak letörli az átverős appokat

2020. január 16., csütörtök 15:59

Sokan kapnak mobiltelefont karácsonyra, és ilyenkor a kiberbűnözők is rárepülnek a kezdőbb felhasználókra, hátha sok pénzt nyerhetnek rajtuk. Szerencsére az őket kergető kiberbiztonsági cégek is nagyon aktívnak bizonyultak az év első heteiben, és egymás után igyekeznek figyelmeztetni minket az újabb és újabb veszélyforrásokra.

A pár napja bemutatott aksizabáló trükk után itt van a következő, ami még inkább húsbavágó, mivel több tízezer forintot leakaszthatnak a gyanútlan és figyelmetlen mobilozókról.

A brit Sophos az angol fleeceware kifejezés alá sorolta be azokat a trükkös appokat, amelyekben az ingyenes - és nagyon rövid - próbaidőszak után egyszer csak aktiválódik egy előfizetés, ha a felhasználó nem gondoskodik időben a lemondásról.

600 millió telepítésen vannak túl az így működő appok

Szélsőséges esetekben ezek az appok nem szégyellnek heti 20 ezer forintot legombolni a felhasználóról, ami éves szinten több mint egymillióra rúg. Az első számlasokk után nyilván mindenki nekiáll intézkedni, ám ez sem olyan egyszerű, ha valaki még sohasem fizetett elő appokra, és/vagy nem ismeri olyan jól az Androidot. Könnyen előfordulhat, hogy egyesek fel sem fogják, ki és miért vont le pénzt a számlájukról.

Mindez persze csak akkor történhet meg, ha valamilyen fizetési eszköz már hozzá van kötve a fiókhoz.

Megnehezíti a mobilozók helyzetét, hogy néhány app értesítést sem küld az ingyenes próbaidőszak lejárta előtt.

Nagyon fontos tudni, hogy az app törlése nem jelent lemondást!

A csaló appok előfizetését és a próbaidőszakokat ugyanott kell kezelni, ahol a Play Áruház teljesen legális előfizetéseit találjuk meg. Ez a szoftverbolt balról előhívható menüjének harmadik pontja.

A Sophos által összegyűjtött problémás appok listáján több olyan általános név van, amelyből tucatnyi különféle változat létezik - ilyen például a Screenrecorder -, és nem mindegyik átverős. Érdemes minden egyes telepítésnél résen lenni, odafigyelni a feltételekre, hogy ne fussunk bele egy előfizetésbe.

A felismerést azzal segíti a Sophos, hogy készített egy képet az általa azonosított appok Play Áruházban megjelenő adatkártyájáról.

(Sophos, BGR)

Rovatok