Index Vakbarát Hírportál

Húsz másodperccel közelebb jött a világvége

2020. január 26., vasárnap 12:50

Csupa rossz dolog történik a világban: ég az erdő, olvad a gleccser, az USA drónnal nyírja ki más országokban tartózkodó ellenségeit, míg Oroszország ezt méreggel teszi. Talán sokan megkönnyebbülhetnek, hogy tudósok szerint mind ennek mindjárt vége:

20 másodperccel előre állították a végítélet óráját.

Eddig ezen a szimbolikus órán két percre volt az emberiség a teljes pusztulástól, de a világ atomtudósai úgy érezték, ennél nagyobb veszélyben vagyunk, ezért állították át a mutatót 100 másodperccel éjfél előttre – írja az Independent. Az óra létezésének eddigi 70 évében sose voltunk még ilyen közel a kihaláshoz, még a hidegháború tetőfokán is a két perc volt a maximum.

Az atomtudósokat többek között a klímaváltozás, a globális hadviselés és a félretájékoztatás mértéke késztette arra, hogy állítsanak a mutatón. Szerintük nem csak az a baj, hogy a nemzetközi biztonsági helyzet egyre romlik, hanem az is, hogy a világ vezetői hagyták lerohadni az intézményeket, amiken át ezeket kezelni kéne. Már novemberben meghozták a döntést az óra átállításáról, de az USA és Irán fellángoló konfliktusa megerősítette őket a döntésük helyességében.

A korábbi ENSZ-főtitkár, Ban Kimun szerint még megvan a lehetőség, hogy visszatolják a mutatót, de ehhez a világ vezetőinek hatékonyabban kéne együttműködniük. Korábban már sikerült, úgyhogy újra meg tudnánk tenni.

(Borítókép:  Mark Wilson / Getty Images)

Rovatok