Index Vakbarát Hírportál

Kreacionista került a brazil tudományos világ egyik kulcspozíciójába

2020. január 28., kedd 16:33

Aggódnak a brazil tudósok, mert Jair Bolsonaro elnök ismét egy kreacionistát helyezett a brazil tudományos világ egyik kulcspozíciójába – írja a Science magazin. Ezúttal az egyetemi alapképzésen túli oktatásért felelős hivatal élére (CAPES) került egy anti-evolucionista Benedito Guimarães Aguiar Neto személyében.

Aguiar Neto elektronikai mérnöki végzettséggel rendelkezik, és az elmúlt években a Mackenzie Presbiteriánus Egyetem (MPU) rektoraként tevékenykedett. Ez egy magán vallási iskola, ahol az intelligens tervezettség elfogadásáért dolgoznak. Az elmélet a bibliai teremtéselméletből nőtte ki magát, és az alapja az, hogy a világegyetem túl komplex, hogy véletlen legyen, tehát tudatos teremtés eredménye.

A brazil kutatók szerint hibás döntés valaki olyan kezébe adni a jövő tudósainak oktatását, aki szembemegy a tudományos konszenzussal. A Campinasi Egyetem biodiverzitás-kutatója, Carlos Joly szerint a lépés csak bizonytalanságot szül, hisz nem tudni, hogyan alakítja majd a CAPES az oktatást.

A CAPES egy szövetségi ügynökség, és az oktatásügyi minisztérium alá tartozik. Ők felügyelik és ellenőrzik az összes alapképzésen túli kurzust, ösztöndíjakat nyújtanak mester- és doktori hallgatóknak, valamint kutatásokat támogatnak és közoktatásbeli tanári továbbképzést is nyújtanak.

Az ügynökség új elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy az intelligens tervezettséget bele kéne építeni a brazil tantervekbe, hogy ellensúlyozza a tudományos világ túlnyomó többsége által elfogadott evolúciót.

Rovatok