Index Vakbarát Hírportál

Jöhet a Huawei az Európai Unióba

2020. január 29., szerda 14:27

Az Európai Unió szerdán azt javasolta a tagállamainak, hogy ne zárják ki a versenyből a kínai Huaweit, ahogy azt az Egyesült Államok tette, hiába kampányolt ezért gőzerővel Donald Trump elnök. Az uniós politika fontosnak tartja a választási lehetőséget, mind a távközlési berendezéseket gyártó beszállítók, mind a szolgáltatók piacán, és a hangsúlyt az ellenőrzésre tenné.

Elsősorban az 5G infrastruktúráról van szó, amelynek kimagasló szerepet szánnak az ipar digitalizálásában és modernizálásában, ennek megfelelően 5G Toolbox néven fut az uniós iránymutatás.

Az állásfoglalás az uniós tagállamok kormányára bízza, hogy egyénileg hogyan ítélik meg a Huaweit vagy más beszállítókat, ők dönthetnek arról, hogy a sok milliárdos beruházásokban milyen szerepet szánnak a Huawei eszközeinek. Az uniós javaslat nem is neveti meg konkrétan a Huaweit, csupán "kockázatosnak ítélt beszállítókról" beszélt, és azt javasolja, hogy a hálózatok központi elemeit lehetőleg ne ilyen gyártóktől szerezzék be az egyes országok, mert ezek az eszközök menedzselik az adatok mozgatását és az okostelefonok hitelesítését.

A Huawei üdvözölte az Európai Bizottság szerdai döntését, amely a kínai cég szerint Európában biztonságosabb és gyorsan kiépülő 5G szolgáltatást biztosíthat. Kiemelték, hogy a Huawei majdnem 20 éve jelen van Európában, és már kiberbiztonsági központokat is nyitott, amelyekben a kormányok szakértői megtekinthetik a termékeiket. 

Kedden az EU-ból kilépő Nagy-Britanniában is úgy döntöttek, hogy a Huawei folytathatja a munkát náluk, és az általuk gyártott berendezéseket is használhatják a brit szolgáltatók. Ott viszont kimondták, hogy a katonai létesítmények közelében semmi keresnivalójuk nincs, és a mobilhálózatok infrastruktúrájának csak korlátozott része, legfeljebb 35 százaléka lehet a Huawei terméke. 

Rovatok