Index Vakbarát Hírportál

A hivatalosnál sokkal több lehet a koronavírusos fertőzött Vuhanban

2020. február 3., hétfő 10:32

Egy pénteken közzétett tanulmány becslései szerint a hivatalosan megerősített esetszámnál jóval többen fertőződhettek meg a kínai koronavírussal a 11 millió lakosú Vuhanban, a világméretű járvánnyal fenyegető vírusfertőzés kínai gócpontjában. A Hongkongi Egyetem kutatói szerint több mint 75 ezer lehet azok száma, akik jelenleg a vírust hordozzák – írja a Science Alert az AFP jelentése alapján.

A becslés egész pontosan január 25-re vonatkozik, és a használt modell szerint akkor – azaz bő egy hete – 75 815 ember fertőződhetett meg a vírussal Hupej tartomány székhelyén. Az elmúlt héten ez a szám feltehetően tovább emelkedett. A Lancet című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a hivatalos nevén 2019-nCoV vírus terjedésének modelljéhez azt vették alapul, hogy a vírus decemberi felbukkanása óta minden egyes fertőzött átlagban 2-3 további embernek adhatta át a vírust, és a fertőzöttek száma 6,4 naponta duplájára nőtt.

A kínai hatóságok friss közlése szerint Hupej tartományban 11 ezren fertőződtek meg a vírussal, és 350 a halálos áldozatok száma, miközben Kínában összesen 17 300 koronavírusos esetet tartanak számon. A hivatalos és a becsült adatok közötti eltérést több faktor okozhatja: a fertőzöttség, a tünetek kialakulása és a megbetegedett emberek orvosi ellátása közötti időeltolódás, valamint a vírusfertőzés laborban való kimutatásához és megerősítéséhez szükséges idő is befolyásolja a hivatalos jelentésekben megjelenő számokat.

(Borítókép: Vuhanban folyamatosan ellenőrzik a lakosság testhőmérsékletét, a február 1-jén készült fotón egy idős férfit ellenőriznek ketten lakóháza bejáratánál. Fotó: China Daily/Reuters)

Rovatok