Index Vakbarát Hírportál

Épségben visszatért a Földre a rekorder űrhajósnő

2020. február 6., csütörtök 12:23

Csütörtök délelőt véget ért Christina Koch űrhajósnő tavaly indult küldetése: az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) asztronautája Luca Parmitano (Európai Űrügynökség, ESA) és Alekszander Szkvorcov (Roszkozmosz) társaságában egy Szojuz-űrhajóban tért vissza a Földre, és biztonságban landolt a havas kazahsztáni sztyeppén – közölte a NASA.

Christina Koch űrtörténeti csúcsot döntött: 328 napig tartó küldetésével jelenleg ő az űrben egyhuzamban legtöbb időt eltöltött nő a világon, lekörözve ezzel kolléganőjét, Peggy Whitsont, aki 2016-2017-ben 288 napig keringett a Föld körül a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. (Egyébként a 2018-ban visszavonult Whitson továbbra is rekorder marad: összesen 665 napot töltött az űrben, és ezzel máig ő a legtapasztaltabb amerikai űrhajós.) Amerikai űrhajósok kumulatív, űrben összesen eltöltött idő szerinti listáján Koch a hetedik.

Az amerikai űrhajósok közül egyébként Scott Kelly töltötte a legtöbb időt egyhuzamban az űrben, ő 2015-2016-ban 340 napig élt az ISS-en, küldetése fő célja az ő esetében is a rendkívül hosszú űrbéli tartózkodás emberre gyakorolt hatásainak vizsgálata volt. Ezen a téren Valerij Poljakov az abszolút világrekorder, az orosz kozmonauta 1994-95-ben pár óra híján 438 napot (csaknem 15 hónapot) töltött megszakítás nélkül az orosz MIR űrállomáson.

Christina Koch 2019. március 14-én indult a kazahsztáni Bajkonurból az ISS-re. A 40 éves montanai villamosmérnök eredetileg hat hónapig dolgozott volna az űrállomáson, de tavaly áprilisban bejelentették, hogy esetében 11 hónapra növelik a küldetés időtartamát, hogy rajta keresztül behatóbban tanulmányozhassák a sokáig tartó űrrepülés hatását, amire a közelgő Hold- illetve Mars-küldetések miatt van szükség. Koch küldetése alatt 5248-szor kerülte meg a Földet, mialatt összesen 224 millió kilométert tett meg az ISS fedélzetén – ezzel 291-szer eljuthatott volna a Holdig és vissza.

Koch küldetése alatt tudományos kísérletek százait végezte el, miközben részt vett hat űrsétán is, és részese volt a történelmi, három nő részvételével lezajlott űrsétának is. Összesen 42 órát és 15 percet töltött az űrállomás falain kívül a rábízott szerelési munkák végrehajtásával. Christina Koch szerencsére nem csak a munkára koncentrált az űrállomáson, ezt fotóválogatást java részt az általa készített fotókból állítottuk össze.

(Borítókép: a Szojuz űrhajó kapszulája csütörtökön ért földet Kazahsztánban. Fotó: Bill Ingalls/NASA)

Rovatok