Index Vakbarát Hírportál

Levegőnek nézte a kormány a Természettudományi Múzeumot

2020. február 6., csütörtök 13:45

Matskási István biológussal, parazitológussal, a Magyar Természettudományi Múzeum volt főigazgatójával olvasható interjú a Magyar Narancs friss, csütörtökön megjelent számában. A hetilap azután kérdezte a kettővel ezelőtti intézményvezetőt, hogy az Index megírta: a kormány titkos határozattal arról döntött, hogy még idén Debrecenbe költöztetik a múzeumot.

Bernert Zsolt jelenlegi főigazgató egy január közepi értekezleten közölte a múzeumi alkalmazottakkal, hogy a kormány meghozta a végleges döntést az ügyben, tehát a korábbi, rengeteg vitát, élénk tiltakozást kiváltó előzetes tervekkel ellentétben a költöztetés már eldöntött ténynek tekinthető. A titkos kormányhatározat szerint idén év végéig ki kell költöznie a múzeumnak egy ideiglenes helyre, majd tíz éven belül Debrecenbe kell áttelepülnie.

Az Index információi szerint a múzeum Ludovika téri épületét – amire a szomszédos Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tart igényt – 2020. december 31-ig kell kiüríteniük a múzeum alkalmazottainak, miközben Debrecenben még csak a telket jelölték ki a leendő múzeumnak, úgy, hogy azt az államnak még meg is kell vásárolnia a várostól. Tehát a múzeumnak még idén költöznie kell, de gyakorlatilag nincs hová.

A Magyar Narancsnak adott interjújában Matskási István, a múzeum 1986 és 2013 közötti főigazgatója a döntés körülményeiről és várható következményeiről szólva osztotta azokat a kritikákat, amik szerint minden szempontból rossz döntés a múzeum Debrecenbe költöztetése, és a lehetetlennel határos a világszinten is egyedülálló, hatalmas és roppant sérülékeny múzeumi gyűjtemény kipakolása ilyen rövid határidővel.

Az egykori igazgató szavaiból az derült ki, hogy a múzeum új, a Ludovikánál megfelelőbb helyre költöztetése a 2010-es évek eleje óta napirenden szerepelt – ezt akkor még leginkább az indokolta, hogy annak idején a Ludovika téri komplexumban nem sikerült a teljes gyűjteményt elhelyezni, Budapesten még két helyen vannak a múzeumnak raktárai (a rovar- és növénytani gyűjteményt nem éppen ideális körülmények között tárolják).

A múzeum illetékesei folyamatosan előálltak ötletekkel, illetve kaptak tippeket, 2012-13 környékén összesen több mint egy tucat javaslatuk volt új, megfelelő helyszínre, többek között ezek:

Miután ez a megoldási lehetőség nem kapott támogatást, a következő ötlet az volt, hogy kihasználatlan, üres fővárosi épületbe költözzön a múzeum:

Ekkor a minisztérium részéről azt javasolták, hogy ne régi épületet keressen a múzeum, hanem inkább új budapesti helyszínben, új épületben gondolkozzanak. A múzeum vezetése 2013-ban a következő új helyszíneket javasolta, volt, amelyikre látványtervet is készítettek:

Matskási István szavaiból az derült ki, hogy bármit is javasolt a múzeum, semmibe nézték azt a kormány illetékesei:

Összesen több mint egy tucat helyszínt javasoltunk, de valakinek fölöttünk kellett volna igent mondani bármelyik megoldásra. Végül már 2018 tavaszán felmerült Debrecen mint helyszín, és 2018 késő őszén mutatták meg először a volt Lokomotív-pálya helyét, hogy akkor ez lesz.

Rovatok