Index Vakbarát Hírportál

Felmerült, hogy az USA megvenné a Nokiát és az Ericssont

2020. február 10., hétfő 14:33

Mike Pence, az Amerikai Egyesült államok alelnöke bejelentette, hogy elvetették azt az ötletet, hogy a kormány vásárolja meg a Nokiát és az Ericssont, hogy ezzel tegyen keresztbe a Huaweinek - írja a Reuters.

A rendhagyó versenypiaci megoldás William Barr főügyész fejéből pattant ki, aki korábban a Verizonnál volt tanácsadó, és arról szólt, hogy Amerika szálljon be a finn Nokia és a svéd Ericsson cégekbe többségi tulajként, hogy könnyebb legyen kiszorítani a kínai Huawei-t az 5G hálózatok telepítéséből. 

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója azt mondta, hogy a kormány szorosan együtt dolgozott a két céggel, az eszközeik elengedhetetlenek voltak az 5G infrasturuktúra kiépítésében, ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államoknak nem áll szándékában hazai vagy külföldi cégeket vásárolni. 

Ugyanakkor semmi sem gátolja az amerikai technológiai vállalatokat, hogy cégeket vásároljanak fel

-tette hozzá Kudlow. 

Az ügyben sem a Nokia, sem az Ericsson nem adott ki közleményt. A két cég értéke együtt hozzávetőleg 53 milliárd dollár, így azt sem tudni, honnan különített volna el ekkora összeget a kormányzat, ha a szabályozók engedélyezték volna a cégek felvásárlását. Barr tervében az szerepelt. hogy többségi tulajdont szereznek vagy közvetlenül, vagy amerikai vállalatok konzorciuma segítségével. Szerinte fontos lenne összefogni, és a két cég mögé közösen odaállni, hogy erősebb versenytársai lehessenek például a Huaweinek. 

Rovatok