Index Vakbarát Hírportál

Elkaszálták a Huawei Egyesült Államok ellen indított perét

2020. február 19., szerda 07:46

Egy texasi szövetségi bíró elutasította kedden a Huawei Egyesült Államok ellen beadott perkeresetét, írja az MTI.

A távközlési berendezéseket gyártó Huawei azután perelte be az államot, hogy egy 2018-ban aláírt törvény megtiltotta az amerikai szövetségi ügynökségeknek és partnereinek a Huawei termékeinek és szolgáltatásainak használatát. A cég jogászai szerint alkotmányellenes volt a döntés, és a kongresszus nem tud olyan bizonyítékot felmutatni, amely alátámasztaná a korlátozást. 

Amos Mazzant kelet-texasi szövetségi bíró szerint viszont az amerikai kongresszusnak megvan a felhatalmazása arra, hogy megtiltsa szövetségi intézményeknek Huawei-termékek vásárlását. 

Szerződést kötni a szövetségi kormányzattal kiváltság, és nem alkotmányban garantált jog

- írta 57 oldalas indoklásában a bíró az MTI beszámolója szerint. 

A Kongresszus évente szavaz a katonai kiadásokról, és a 2018-ban elfogadott törvény megtiltotta, hogy szövetségi pénzek kerüljenek a Huaweihez és kínai riválisához, a szintén távközlési berendezésekkel foglalkozó ZTE Corporationhöz.

A cég szerint a törvény hamisan értelmezi a nemzet védelmének fontosságát, és egyben sérti a kínai nagyvállalat alkotmányos jogait is.  A texasi bíró döntése után jelezték, hogy további jogi lépéseket fontolgatnak.

Az Egyesület Államok és a Huawei háborújáról ebben az aktánkban szedtük össze a legfontosabb információkat. 

Rovatok