Index Vakbarát Hírportál

Előadó-művészeti támogatásból pénzelik az evolúciótagadó rajzpályázatot és magazint

2020. február 21., péntek 09:24

A közoktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma mind ez idáig nem válaszolt kérdéseinkre, amelyet az Örömhír Alapítvány oldalán meghirdetett gyerekeknek és felnőtteknek szóló rajzpályázat támogatási konstrukciójáról, illetve a támogatás odaítélésének megfontolásairól tettünk fel nekik. Szerencsére egy szemfüles olvasónk azonban megtalálta az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő oldalán az Örömhír Alapítványnak juttatott támogatást (a 15. számú döntési lista első oldalának alján).

Nem csoda, hogy nem találtuk, hiszen a fene gondolta volna, hogy éppen

az Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása keretében nyert az alapítvány 12 millió forintot.

Kétséges, hogy e támogatási lehetőség megalkotásakor kifejezetten az volt a döntéshozók célja, hogy olyan projekteket támogassanak, amelyekben arra kérik a gyerekeket, hogy rajzolják le, szerintük mit szóltak vajon az akkor élő dinók az épülő Nóé bárkájához, vagy milyen lehetett a dinók és az emberek kapcsolata.

A pályázati kiírás tudnivalói között a minisztérium a célokról kifejti, hogy "Az előadó-művészeti szervezetek számára nyújtott támogatás adókedvezményének, illetve az ezen szervezetek részére történő, adójóváírással járó adófelajánlás (Tao. támogatás) lehetőségének 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a Kormány kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keresztüli közvetlen támogatásának rendszerét", és ez lenne az előadó-művészeti többlettámogatás. A támogatási kategóriák között főként színházi kezdeményezéseket sorolnak fel.

Rendkívül jó kérdés, hogy ebbe hogyan illeszkedik az evolúciótagadó propaganda.

Természetesen nem biztos, hogy ebből a támogatásból fizetik a rajzpályázatot, illetve a hamarosan megjelenő kreacionista magazint (erre mindjárt rátérünk), mivel az alapítvány a hirdetéseiben csak az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő emblémája van feltüntetve, illetve köszönik szépen az EMMI támogatását, de a pályázati konstrukció, illetve a sorszám nincs megjelölve. A Magyar Ateista Társaság már közérdekű adatigényléssel fordult a minisztériumhoz ennek kiderítése érdekében.

Mi feltettük a támogatásra vonatkozó kérdéseinket az alapítványnak, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. Az Örömhír Alapítvány egyébként erősen családi vállalkozásnak tűnik. A közzétett hivatalos adatok szerint a kuratórium elnöke Ficsor Donát, tiszteletbeli elnök: Ficsor Károly, a kuratórium tagja: Ficsor Ottó, az operatív vezetőség tagja: Ficsor Donátné Kardos Barbara, Vandlikné Ficsor Renáta, Királyné Ficsor Lilla.

A minisztériumi támogatással kiírt rajzpályázat után derült ki, hogy az áprilisra ígért, 10 ezer példányban kiadni tervezett Creation magazint is az EMMI által juttatott pénzből tervezik megjelentetni. Mint írják, 

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, hogy meglátva a Magazin különös jelentőségét, támogatja az első szám kiadását!

A hirdetésekben az amerikai Creation magazine címlapjai szerepelnek, így feltételezhető, hogy a periodika a kinti változat fordítása lesz. Természetesen nem lehet kizárni, hogy emellett helyet kapnak majd benne a magyar kreacionista tudósok világraszóló felfedezései is.

Sűrű lesz a tavasz evolúciótagadó vonalon. A magazin kiadása és a rajzpályázat mellett az alapítvány Gavin Cox

bányamérnök-teológus-egyiptológussal

fog turnézni, és április 25-én Budapesten Creation konferenciát is tartanak. És ki tudja, a kampány milyen irányba evolválódik tovább. Addig se felejtsék, hogy az Index is evolúciótagadó rajzpályázatot hirdetett, amelyre még vasárnapig várjuk a pályaműveket.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után reagált a minisztérium, azt írják, szabálytalanul használta fel az alapítvány a támogatást, azt valójában a magazinra kapták és nem a rajzpályázatra:

A szóban forgó rajzpályázathoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma semmilyen forrást nem biztosított. Az Örömhír Alapítvány – egyedi kérelemmel - a „Creation Magazin” beindítására és népszerűsítésére 2019 decemberében 12.000.000 Ft összegű támogatásban részesült, az előadó-művészeti többlettámogatás keretében. A támogatáshoz kapcsolódó megvalósítási időszak jelenleg tart, így a felhasználás szakmai és jogi szabályszerűségének vizsgálatára ezt követően kerül sor. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) logóját az alapítvány jogosulatlanul használta a rajzpályázat meghirdetésekor. A jogosulatlan használat megszüntetésére irányuló intézkedések megtörténtek.

Rovatok