Index Vakbarát Hírportál

Már decembertől cenzúrázta Kína a legnagyobb közösségi oldalakat koronavírusügyben

2020. március 4., szerda 13:43 | aznap frissítve

A kínai közösségi médiában cenzúrázták a koronavírusról szóló diskurzusokat – állítja a torontói székhelyű Citizen Lab. A cég szerint állami utasításra december és február között kellett a Kínában legnépszerűbb közösségi oldalaknak kiszűrni és tiltani az olyan beszélgetéseket, amelyekben szerepelt például az a kifejezés, hogy „Vuhan ismeretlen tüdőgyulladás”, vagyis már jóval az előtt, hogy a világ is értesült volna a megbetegedésekről. 

A WeChat mellett az YY videóstreamelő oldal felhasználói sem tudtak a betegség terjedéséről beszélni, és főleg nem tudtak bármilyen kritikát megfogalmazni a rendőrség vagy más hivatalos szervvel szemben. 

A Citizen Lab tanulmánya szerint az érintett cégek már a betegségek megjelenésekor nagyon pontos útmutatást kapták a kormánytól, hogyan kezeljék és cenzúrázzák az üzeneteket. Nemcsak a kritikai észrevételeket törölték, 

de az olyan kifejezéseket is tiltották, mint hogy „utazási tilalom” vagy hogy „terjedés emberről emberre”.

A vádakra Kína nem válaszolt, ahogyan az érintett közösségi oldalak sem. Korábban is voltak már arról sajtóértesülések, hogy a kormány emberei személyesen keresik fel azokat, akik kritikus hangvételben írnak a kialakult helyzetről. 

Rovatok