Index Vakbarát Hírportál

Az űrben termelt salátának pont olyan íze van mint a kertinek

2020. március 6., péntek 16:08

2014-ben indult az a kísérlet, aminek eredményeit most tették közzé, és amelyben arra voltak kíváncsiak, milyen íze van az űrben termelt zöldségeknek. 

2014 májusában a Nemzetközi Űrállomás munkatársai még nem kóstolhatták meg azokat a friss zöldségeket, amiket ők maguk termeltez az űrben, hanem le kellett fagyasztani és vissza kellett küldeni a Kennyedy Űrközpontba, hogy kiderüljenek, egyáltalán alkalmasak-e emberi fogyasztásra. Azok voltak.

Azóta elég sok zöldséget ültettek, és arra is lehetőségül volt az űrhajósoknak, hogy megkóstolják őket. A piros fejes salátát 2014 és 16 között elemezték a kutatók, és arra jutottak, hogy nem csak ugyanolyan íze van mint a Földön termelt salátának, de ugyanannyi tápanyag is van benne.  Bár a Nemzetközi Űrállomás mikrobái eltérnek a földi mikrobáktól, mégis a földihez hasonlókat növesztettek az űrben termelt zöldségek. 

Ez a kutatás nem csak amiatt volt fontos, hogy kiderüljön, kerülnek-e ártalmas mikrobák az űrben termelt zöldségbe, hanem mert fontos infó lehet a NASA számára, mikor hosszabb és távoli expedíciókat tervez.  Az űrhajósok az előre csomagolt ételeket fogyasztják az űrben.

Hozzájutnak szárított gyümölcsökhöz, magokhoz, dióhoz, vajhoz, csirkéhez, marhához, sőt még rékkoktélhoz is, de salátához nem. 

Ráadásul az előre csomagolt ételek is veszíthetnek a tápanyagtartalmukból, a friss zöldség erre is megoldást jelenthet. A zöldségeket persze nem cserépben termelik az űrhajósok az ISS egyik ablakában, hanem egy speciális, kifejezetten erre a célra készült, Veggie becenévre hallgató eszközben. Ebben növekednek a fertőtlenített magok kis párnákban. Kínai káposztát, mizunát, kelt és három fajta salátát tudnak termelni, arra viszont nincs lehetőség, hogy megfőzzék őket az űrállomáson, pedig korábban kekszet már sütöttek. 

Rovatok