Index Vakbarát Hírportál

A WHO szerint nem veszélyes az ibuprofén alkalmazása koronavírus esetén

2020. március 19., csütörtök 08:16

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Twitteren adott tájékoztatást arról, hogy mi a helyzet az ibuprofén alkalmazásával koronavírusos megbetegedés esetén. Erre azután volt szükség, hogy többek között a civilben neurológus francia egészségügyi miniszter, Olivier Véran is azt mondta, hogy a gyulladásgátló szerek szedése súlyosbíthatja a fertőzés okozta betegséget. 

A WHO KÖZLEMÉNYE SZERINT A JELENLEG RENDELKEZÉSRE ADATOK ALAPJÁN NEM IGAZOLT A NEGATÍV HATÁS, EZÉRT a világszervezet NEM TETT JAVASLATOT A GyULLADÁSCSÖKKENTŐK ALKALMAZÁSA ELLEN. 

Azt is írják, hogy a már ismert mellékhatásokon túl nem tapasztaltak olyan eseteket, amelyek miatt korlátozni kellene a javasolt terápia részeként a gyógyszer szedését. 

A WHO álláspontja pontosan egybevág az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleményével. Ebben azt írják, hogy 

jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy összefüggés állna fenn az ibuprofen és a COVID-19 súlyosbodása között. Az EMA szorosan nyomon követi a helyzetet, és felülvizsgál minden új információt, amely a kérdés kapcsán a pandémiával összefüggésben tudomására jut.

Az ibuprofén koronavírusra gyakorolt hatása körüli ellentmondásokkal ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben, az OGYÉI álláspontját is itt találják

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok