Index Vakbarát Hírportál

Nem hatásos a korábban ígéretesnek tartott HIV-gyógyszer a koronavírus ellen

2020. március 19., csütörtök 13:45

Ugyan korábban eredményesnek tűnt az új típusú koronavírus elleni harcban a Lopinavir és Ritonavir nevű HIV-gyógyszerek kombinációja – amit az USA-ban Kaletra néven már forgalmaznak is egy ideje –, egy friss kutatásból kiderült, hogy mégsem hatásos a vírus által okozott megbetegedéssel szemben – írja az MTI.

A New England Journal of Medicine című szaklapban publikált tanulmányban a kutatók a Covid-19-ben szenvedő kínai páciensekkel végzett vizsgálatok során arra jutottak, hogy az a 99 ember, aki Kaletrát kapta,

nem gyógyult jobban, mint az a 100 beteg, akik a sztenderd ellátásban részesültek.

A betegek mindegyikének tüdőgyulladása volt és a Csin Jin-Tan kórházban kezelték őket Vuhanban, a járvány kiindulásának városában. Azoknál, akik megkapták a gyógyszert, kis mértékben megfigyelhető volt a klinikai javulás idejének rövidülése és a halálozási arány csökkenése a 28. napon, a különbségek azonban statisztikailag nem voltak jelentősek.

Azoknál, akik megkapták a gyógyszert, a gyógyulás idejének középértéke 15 nap volt, míg a többieknél 16, ami ugyan már szignifikáns, de az eltérés így is szerény. A Kaletra ráadásul több mellékhatást is eredményezett, ami miatt a páciensek 13,8 százalékánál leállították a kezelést. A képet némileg  árnyalja, hogy a körülmények miatt a gyógyszert nem tesztelték placebó, azaz hatóanyag nélküli szer ellenében. A kezelésnek nincsen megfigyelhető pozitív hatása, ahhoz azonban több vizsgálatra lesz szükség, hogy perdöntően megállapítsák, érdemes-e használni a jövőben a gyógyszert  – írták a kutatók.

Egy másik gyógyszerről kedden derült ki, hogy hatékony lehet a koronavírus ellen: az alapvetően influenza ellen kifejlesztett Avigan nevű gyógyszer a tesztek alapján felgyorsította a koronavírusos betegek felépülését, Kínában pedig már hivatalosan is elkezdték ajánlani a használatát.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok