Index Vakbarát Hírportál

Azért eszik meg a teknősök a műanyagot, mert ételszaga van

2020. március 19., csütörtök 14:35

Az elmúlt években folyamatosan érkeztek az arról szóló hírek, hogy a kutatók műanyagot találtak különféle állatok gyomrában, a teknősök azonban különösen megszenvedték a dolgot. A tudósok pedig már 2018-ban is a kihalástól féltették őket, azt viszont nem igazán tudták, hogy az állatok miért eszik meg az óceánba kerülő műanyagot. Az egyik elmélet az volt, hogy a látványuk lehet vonzó az állatok számára, egy friss kutatás szerint azonban a rájuk ragadt alga is szerepet játszhat a dologban – írja a Mongabay.

A Current Biology szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az óceánba jutó műanyagra hét nap alatt annyi alga, illetve más mikroorganizmus ragad rá, hogy a szaga elkezd az ételre hasonlítani. A kutatók tizenöt fogságban nevelt álcserepesteknőssel tesztelték le az elméletüket, amiknek négy dolog szagára – ioncserélt víz, teknőstáp, sima műanyag, illetve a vízben összekoszolódott műanyag – kellett reagálniuk, a kísérletek során pedig kiderült, hogy

a teknősök ugyanolyan reakciót adnak a tápra és az algás műanyagra.

A kutatók szerint ez azt bizonyítja, hogy a teknősök képesek észlelni a természetben megtalálható anyagokkal összekent műanyagot, és rögtön az étkezéshez kapcsolják azt. Ez azért fontos, mert most először sikerült bizonyítani, hogy a teknősök a szaga miatt eszik meg az óceánba jutó műanyagot. Az nem derült ki, hogy pontosan mi felelős az állatokat vonzó szagért: a kutatók szerint a dimetil-szulfidnak köze lehet a dologhoz, de egy sor más organizmus is szerepet játszhat benne, így további kutatásokra lesz szükség a hátterének feltárásához.

A kutatók szerint mindenesetre a legegyszerűbben úgy lehetne gátat szabni a teknősök műanyagevésének, ha megakadályoznánk, hogy a műanyag bejusson az óceánokba. Emiat mindenkit arra kérnek, hogy ha lehet, kerüljék el az egyszer használatos műanyagok megvételét, ha pedig ez nem megy, akkor dobják megfelelő helyre a műanyagszemetet.

Rovatok