Index Vakbarát Hírportál

Két koronavírus elleni gyógyszert tesztelnek az USA-ban

2020. március 20., péntek 14:49

Malária elleni gyógyszert és vérnyomáscsökkentőt vizsgálnak az USA-ban, hogy lehet-e velük kezelni a koronavírust – írja a Kínai Globális Televíziós Hálózat. Több kutatás is folyik, amiknek az a célja, hogy amíg nincs védőoltás a COVID-19 ellen (ez még legalább egy év), addig felkutassanak olyan könnyen hozzáférhető, hétköznapi gyógyszereket, amikkel hatékonyan lehet kezelni a tüneteket.

A Minnestotai Egyetemen a malária kezelésére használt hidroxyklorokint tesztelik egy 1500 fős kutatásban. A gyógyszernek nem csak vírusölő hatása van, hanem gátolja olyan fehérjék termelődését is, amik hozzájárulnak egyes vírusos megbetegedések gyulladásos szövődményeihez. A hidroxyklorokinnal kísérleteznek még Kínában, Ausztráliában és Franciaországban. Az utóbbiban kedden hozták nyilvánosságra egy 24 fős kutatás eredményét.

Azoknak, akik megkapták a gyógyszert a 25 százaléka hordozta még hat nappal később is a vírust, szemben a placebót szedők 90 százalékával.

Két másik kutatás a Losartan nevű vérnyomáscsökkentőt vizsgálja, mint lehetséges kezelés. Ez a gyógyszer egy angiotenzin blokkoló (az angiotenzin növeli a vérnyomást), aminek használatával lehet, hogy azt az enzimet is tudnák blokkolni, amivel a vírus a sejtekre kapcsolódik.

Az eredmények nagyjából két hét múlva lesznek meg, de fontos, hogy az emberek ne kezdjék el önmagukat kezelni gyógyszertárban kapható szerekkel. Ezeket a kísérleti megoldásokat először kórházakban, orvosi felügyelet mellett kell tesztelni.

A gyógyszergyártók is megkezdték a saját tesztjeiket, ilyen volt például a Kaletra nevű HIV-gyógyszer, amihez nagy reményeket fűztek, de sajnos nem bizonyult hatásosnak. A Gilead saját vírusölőjén, a Remdesiviren dolgozik, ami az első amerikai koronavírusos betegnél jó eredményeket produkált.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok