Index Vakbarát Hírportál

A magyar koronavírus-kutatócsoport vezetője szerint sikerült ellaposítani a járványgörbét

2020. március 29., vasárnap 19:20

Jó ütemben halad a koronavírus-járvány elleni védekezés Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének docense, az országos koronavírus-kutatócsoport vezetője szerint.

A Pécsi Tudományegyetem Koronavírus-híradójának nyilatkozó Jakab szerint az eddig meghozott intézkedések és a lakosság fegyelmezettsége együttesen eredményezte azt, hogy a matematikai modellezésük alapján kimondható, egyelőre úgy tűnik, hogy a járványgörbét sikerült ellaposítani. Hozzátette, hogy ennek ellenére több tényezőtől függ, hogy ez milyen hatással lesz a járvány elhúzódására, így megjósolhatatlan, hogy meddig tarthat el az, ahogy azt sem tudja megbecsülni, hogy mikor lép át a csoportosból a tömeg megbetegedések szakaszába a járvány Magyarországon. (A járványgörbe lassulásának fontosságáról, illetve magáról a járványgörbéről is itt írtunk korábban.

A videóban arról is beszél Jakab, hogy az eddigi információk alapján egészen kicsi az esély az újrafertőződésre, sőt,

úgy tűnik, hogy aki átesik a koronavírus-fertőzésen, az legalább 1-3 éves immunitást szerez.

Azt ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy a vírus később így is visszatérjen ciklikusan.

A koronavírus-kutatócsoportot vezető Jakab a videóban türelemre intett mindenkit, azt kérve, hogy mindenki csökkentse minimálisra a kontaktust, és így próbálják meg lassítani a járványt és alacsonyan tartani az esetszámot.

Tudom, hogy nehéz időszak mindenkinek, de csak ezzel tudjunk a járványt lelassítani, és az egészségügyi ellátórendszerünket a legjobban védeni a túlterhelésről

– zárta Jakab.

Magyarországon vasárnapig 408 koronavírusos beteget azonosítottak, szombatról vasárnapra 65-tel, az eddigi legtöbbel nőtt a fertőzöttek száma. Eddig 13-an haltak bele a járványba.

via Szabad Pécs

Rovatok