Index Vakbarát Hírportál

A legmagányosabb ember, aki valaha élt

2020. március 31., kedd 05:22

Március 18-án, 88 éves korában elhunyt Alfred Merrill Worden, egyike annak a 24 amerikai asztronautának, akik az Apollo-programban eljutottak a Holdig. Al Worden az Apollo-15 háromfős legénységének volt a tagja: 1971. július 26. és augusztus 7. között két társával, James B. Irwin holdkomppilóta és David R. Scott parancsnok társaságában jutott a Holdig. Worden a parancsnoki modul pilótája volt (azaz CMP, úgyis mint Command Module Pilot), ami azt jelentette, hogy két társával ellentétben ő nem léphetett a Holdra - odafönt keringve várta az űrhajóban, hogy a holdkomppal a Holdra leszálló Scott és Irwin végrehajtsák feladataikat, majd visszatérjenek és hármasban hazainduljanak.

Wordent tehát annak a kissé feledésbe merülő hatfős CMP-klub tagjaként tartják számon az űrkutatás történelemkönyvei, aminek űrhajósai eljutottak ugyan a Holdig, de nem tehették lábukat felszínére, magányosan rótták köreiket a kietlen égitest körül, míg odalent társaik a holdport taposták. Legyen meg itt a teljes névsor: Michael Collins (Apollo-11), Richard F. Gordon Jr. (Apollo-12), Stuart A. Roosa (Apollo-14), Alfred Merrill Worden (Apollo-15), Thomas K. Mattingly II (Apollo-16) és Ronald E. Evans (Apollo-17), – ha vannak igazi hősei az introvertáltaknak, akkor ez a hat amerikai űrhajós bizonyosan közéjük tartozik.

Worden 1932-ben született a Michigen állambéli Jacksonban, a középiskola elvégzése után a West Point-i elit katonai akadémián tanult, és szerzett diplomét 1955-ben, majd űrhajózási mérnökként diplomázott a Michigani Egyetemen. Worden vadászpilótaként szolgált több amerikai légierő-bázison is, majd jelentkezett a NASA-hoz űrhajósnak. 1966 áprilisában be is válogatták az 5-ös számú, 19 fős űrhajósosztályba, aminek tagjai közül kilencen jutottak el végül a Holdig. Worden űrhajós karrierje három Apollo-küldetéshez kötődik: tagja volt az Apollo-9 földi kiszolgálócsapatának, ő volt a második holdraszálló küldetés, az Apollo-12 tartalék parancsnokimodul-pilótája, és végül részt vehetett élete egyetlen űrutazásán, az Apollo-15 legénységének tagjaként.

Az, hogy Worden CMP-ként nem lépett a Holdra, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem történt vele semmi említésre méltó a Holdutazás alatt, sőt, két rekord is fűződik a nevéhez. Egyrészt – és ezzel bekerült a Guinness-rekordok könyvébe is – őt tartják a világ valaha élt legelszigeteltebb, legmagányosabb élőlényének: ezt azzal érdemelte ki, hogy miközben a Hold körül keringett, pályája egy pontján minden CMP-nél messzebbre, összesen 3597 kilométerre távolodott el lent dolgozó űrhajóstársaitól, és több mint 360 000 kilométerre minden Földi élőlénytől. Másrészt Worden volt az űrhajózás történetében az első űrhajós, aki mélyűri űrsétát tehetett, ami a legmagányosabb űrhajós címének méltó kiegészítője: már a hazafelé vezető úton, még a Holdtól nem messze, 316 692 kilométerre a Földtől lépett ki az űrhajóból, hogy lecsekkoljon pár műszert és begyűjtse az űrhajó külső fényképezőgépeinek filmkazettáit. 38 percet töltött az űrhajón kívül, a legfeketébb semmiben, számunkra elképzelhetetlenül távol mindentől, ami ismerős, ami biztonságot jelent, amihez földi élőlényként kötődni lehet.

Az Apollo-15 küldetés alatt Worden társaival összesen 12 napot, 7 órát és 12 percet (295 óra) töltött a Földön kívül. Az Apollo-15 sikeres visszatérése után, a kínos bélyegbotrány következtében nem repülhetett többet a világűrbe. Pár évig még a NASA-nál dolgozott (1972-1975 között az Ames kutatóközpontban), majd 1975. szeptember 1-jén távozott az amerikai űrkutatási hivataltól és magán űrtechnológiai cégek vezetésében vett részt visszavonulásáig. 2001-ben ő lett az Űrhajós Ösztöndíj Alapítvány (Astronaut Scholarship Foundation) elnöke és haláláig rendszeresen részt vett különböző űrhajós találkozókon, fesztiválokon – elbűvölő modora, közvetlensége, jó humora miatt kifejezetten nagy népszerűségnek örvendett, távozása pedig mély űrt hagyott rajongói szívében. Az Index az alábbi nagyképes összeállítással búcsúzik Alfred Merrill Wordentől.

Rovatok