Index Vakbarát Hírportál

A Hold túlsó oldalán, egy kráterbe tervez űrteleszkópot a NASA

2020. április 16., csütörtök 10:51

A Hold távolabbi felében, egy természetesen kialakult kráterben építene teleszkópot a NASA, ami az elképzelések szerint válaszokat adhatna arra, hogyan is keletkezett az univerzum. 

A hónap elején olyan kiegészítő támogatásokat kaptak több projektre, amelyek lehetővé teszik, hogy például egy ilyen teleszkóp elkészítése is megvalósuljon. Az Innovative Advanced Concepts (NIAC) nem már futó projekteket támogat, hanem ígéretesnek tűnő koncepciókat. A Holdon elhelyezett teleszkóp mellett még olyan ötletek merültek fel, mint a Jupiter holdján az óceánfelszín alatti terület felfedezése, leszállóhelyek telepítése a közelgő Artemisz-holdmisszióhoz, vagy hogyan lehet az antianyagot csillagközi űrhajó lassítására használni, úton a Proxima Centauri felé. 

Az egyik legizgalmasabb koncepció pedig a már említett teleszkóp, aminek ötletét  a JPL roboticis adta be.  Az ötletgazda Saptarshi Bandyopadhyay  a Lunar Crater Rádióteleszkóp  (LCRT) nevet adta neki, ami gyakorlatilag mindent el is mond a projektről. A projekt első fázisának támogatását ítélte most oda a NASA, ami számszerűsítve 120 ezer dollárt jelent. Ez messze nem elég arra, hogy meg is épüljön a teleszkóp, de az első fázisban most az a feladat, hogy kidolgozzák a megvalósíthatóság részleteit. Ez konkrétabban azt jelenti, hogy az LCRT mechanikai tervezésére összpontosítanak, megfelelő krátert keresnek a Holdon, és szakirodalmat tanulmányoznak. Vagyis az első szakasz feladata, hogy tökéletesítsék az ötletet. 

A tervek szerint az LCRT képes lenne az űrben áthaladó legkisebb jelek rögzítésére is, és mivel kikerülné a Föld ionoszférájának tükröződését, és a műholdak sem zavarnának be, így olyan eseményeket is meg lehetne vele figyelni, amiket eddig a földi állomásokról nem. Ha sikerülne a Hold távolabbi felére helyezni a teleszkópot, akkor végképp megvédenék a Földről érkező rádiózajoktól és egyéb természetes vagy mesterséges zavaroktól. 

A tervek szerint egy 3-5 kilométer átmérőjű kráterben építenék,  és számos DuAxel robot rögzítené, ezek ugyanis Bandyopadhyay szerint már bizonyítottak. Azt mondta, nagyon sokat kell még dolgozni, hogy eljuthassanak a megvalósításig, és még hosszú út áll előttük. 

Rovatok