Index Vakbarát Hírportál

Európai viszonylatban jól állunk a koronavírus halálozási arányával

2020. április 21., kedd 14:48

Hosszú hetek óta röpködnek a számok a koronavírusról, sokan az alapján hasonlítják össze az egyes országokat, hogy hány esetet regisztráltak. Ez a szám – bár látványos – igencsak torzít, mert nem minden országban végeznek el ugyanannyi tesztet. Ahol sok a teszt, sok az azonosított fertőzött is. Márpedig ennél a betegségnél, ahol az esetek egy nem elhanyagolható része tünetmentesen zajlik, amiket csak és kizárólag teszttel lehet megtalálni, a jelentett esetszám drámai módon fog függeni az elvégzett tesztek számától.

Ennél valamivel pontosabb – de korántsem tökéletes – összehasonlítási alap a halálozások száma. Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus szerint ugyan jobb ezeket a számokat hasonlítgatni, hiszen kevésbé vannak kitéve a tesztelés esetlegességének, de itt meg arra kell figyelni, hogy egyes országokban más-más definíciókat használhatnak a koronavírus áldozataira. Egy végstádiumú rákos beteg, aki fertőzött is volt, vajon a Covid-19 áldozata vagy a ráké? Nem minden ország kategorizálja ugyanúgy ezeket az eseteket.

A Worldometers adatai szerint a világban átlagosan egymillióból 21,9 ember halt bele eddig a Covid-19-be. Magyarországon ez a szám 22, tehát pont átlagosak vagyunk. Ferenci szerint azonban figyelembe kell venni azt is, hogy nem minden országban tart ugyanott a járvány. Emellett a fejlődő világ országaiban a halálozások teljes körű regisztráltsága is erősen kérdéses lehet.

Mindezek miatt értelmetlen Magyarországot például a Bahama- (23/1 millió), vagy a Turks- és Caicos-szigetekkel (26/1 millió) összehasonlítani, és ilyenek alapján kijelenteni, hogy a mezőny közepén vagyunk.

Sokkal célszerűbb az európai országokkal összevetni a magyar helyzetet. Ha így nézzük, akkor szám szerint szintén majdnem középen, az első harmad vége felé vagyunk (18 ország áll nálunk jobban, 26-ban rosszabb a helyzet), de előttünk a 18 és 0 halálos áldozat / 1 millió lakosú országok állnak, míg mögöttünk lényegesen rosszabb helyzetek is előfordulnak, 25 és 1149 áldozat / 1 millió lakosú országok helyezkednek el.

Ez alapján jelenleg tényleg jól állunk, bár a sereghajtó San Marino kicsit torzít, hiszen a 33 917 lakosú országból 39-en haltak meg, ezért ilyen magas az ő átlaguk. Ha velük nem számolunk (ha már a Bahama- és a Turks- és Caicos-szigetek miatt is szűkítettük a kört), akkor Belgiumban a legrosszabb a helyzet 503 halott / 1 millió fővel.

Ugyan a járványok eltérő helyzete és a halálozások nem feltétlenül egységes besorolása miatt ez sem egy tökéletes összehasonlítási alap, de még így is valamivel pontosabb, mint ha pusztán az esetszámokat néznénk.

(Borítókép: Koporsót zár le egy hatósági munkatárs a koronavírus-járvány során Brüsszelben 2020. április 9-én. Fotó: Yves Herman / Reuters)

Rovatok