Index Vakbarát Hírportál

Egy cambridge-i kórháznak ajándékozták Stephen Hawking lélegeztetőgépét

2020. április 22., szerda 11:45

Mindent olyan eszközt visszaadott a neves elméleti fizikus családja Stephen Hawking 2018-as halála után a brit Egészségügyi Szolgálatnak, ami az NHS tulajdona volt, a család azonban ezeken felül vásárolt is orvosi eszközöket a 76 éves korában elhunyt tudósnak. 

Ilyen az a lélegeztetőgép is, amit nemrég a cambridge-i Royal Papworth Hospital kapott: a család ugyanis a kórháznak admányozta azt, hogy ezzel is segítsék a Covid-19 elleni küzdelmet, írja a BBC. Hawkingnál már 22 évesen súlyos amiotrófiás laterálszklerózist diagnosztizáltak, és az orvosokat elképesztette az, hogy több mint 50 éven át normális életet élt, egészen haláláig folytatta tudományos munkásságát. Egy súlyos tüdőgyulladás miatt 1985-től csak egy csövön keresztül tudott lélegezni, és egy elektronikus hangszintetizátor segítségével volt képes kommunikálni.

Az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 10 ezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre, miközben Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint az országnak a jelenlegi járványhelyzetben körülbelül 18 ezer darabra lenne szüksége. A keddi adatok szerint egy nap alatt 778 fővel nőtt a koronavírus-fertőzésben elhunyt betegek száma Angliában, így összesen 15 607 ember halt meg a fertőzésben. Ezek azonban csak a kórházban elhunyt áldozatai a vírusnak.

Rovatok