Index Vakbarát Hírportál

Bemutatta első fegyverét az amerikai űrparancsnokság

2020. április 24., péntek 15:37

Műholdblokkoló berendezést vásárolt az amerikai hadsereg űrparancsnoksága, ez a Donald Trump amerikai elnök által tavaly nyáron létrehozott Space Force első támadófegyvere – írja a Futurism.

Az ilyen kommunikáció-elhárító rendszerek már évek óta léteznek, de az űrparancsnokság csak múlt hónapban szerezte be őket. Hasonló fegyvere az orosz hadseregnek is van 2019 óta, de már 2017-ben legalább 13 hasonló rendszer volt használatban világszerte.

A berendezés használatával a földről blokkolható az ellenséges műholdak kommunikációja, ezzel időlegesen használhatatlanná tehetők. Nem semmisülnek meg vagy romlanak el, de komoly fennakadást okozhat éles helyzetben, ha megakaszt egy műholdakra építő kommunikációs hálózatot. Ez jelentheti azt, hogy épp bevetésen lévő katonákat vág el a kommunikációtól, de akár azt is, hogy egy rakétariasztó rendszer jeltovábbításának megakadályozásával kiiktat egy fontos védelmi rendszert.

Ez az első élesben bevethető fegyver, de a Space Force korábban tesztelt már például töltet nélküli atomrakétát is. Az első saját műholdjukat pedig március végén bocsátották fel.

Rovatok