Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus-járvány tökéletes példa arra, mennyire felkészületlen a világ

2020. április 26., vasárnap 09:57

A koronavírus elleni gyógyszerek és vakcinák fejlesztéséről, illetve a járványellenes intézkedések hatékonyságáról beszélt a 24.hu-nak adott interjúban Duda Ernő, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke, a Szegedi Tudományegyetem kutatója, a SOLVO Biotechnológiai Zrt. vezérigazgatója, aki szerint sokkal többet kéne itthon tesztelnünk.

A koronavírus-járvány egy tökéletes példa arra, hogy mennyire felkészületlenek vagyunk, és talán annyi hozadékkal járhat, hogy az egészségügyi rendszereinket jobban felkészítjük az elkövetkezendő, ennél akár komolyabb járványokra

– mondta arról, hogy hiába volt előre látható, hogy egy vírus bármikor elszabadulhat a világban, nem sikerült ezt megakadályozni vagy hatékonyan kordában tartani.

A vakcinák és az új gyógyszerek fejlesztése mellett folyik a már ismert gyógyszerek tesztelése az új koronavírus által okozott betegség kezelésére, jelenleg közel nyolcvanféle széles spektrumú antivirális készítményt vizsgálnak különféle kombinációkban. Duda Ernő szerint ez utóbbi hozhat a leggyorsabban eredményt, de még ígéretesebbek az olyan kísérleti szerek, amelyek még nincsenek használatban, más vírus ellen kezdték el fejleszteni őket, de lehet, hogy hatékonynak bizonyulnak a koronavírus ellen.

Azt tudjuk, hogy Magyarországon is folyik koronavírus elleni gyógyszer fejlesztése, de arról nincs átfogó kép, hogy hányan dolgoznak ilyesmin itthon. Ezért érdekes adalék, hogy Duda Ernő 4-5 olyan cégről tud, ahol ilyen munka folyik. Mint mondta, saját cégükben, a SOLVO-ban nyolcvanan dolgoznak ezen a területen, bár ők nem saját gyógyszert fejlesztenek, hanem a világ más cégeitől kapott szerek hatékonyságát vizsgálják.

De különösen fontosnak tartja a vakcinafejlesztést is, mert vannak arra utaló jelek, hogy a koronavírus ellen nem alakul ki tartós védettség azokban, akik már átestek rajta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban azt mondta, már idén év végére lehet vakcina, de az általános szakértői vélekedés szerint inkább egy-másfél év lehet, míg előáll egy használható oltás – amelyet aztán még valahogy le is kéne gyártani, ami a szükséges mennyiségben szintén nem lesz könnyű. Duda Ernő szerint is inkább egy-két évet kell még várni a vakcinára.

Duda Ernő szerint igazoltan hatékony terápia hiányában nem túlzók a korlátozó intézkedések, sőt ha csak egészségügyi szempontokat néznénk, még szigorúbb korlátozások is indokoltak lennének. Szerinte egyértelmű, hogy azokban az országokban a legsikeresebb a járvány elleni küzdelem, ahol sokat tesztelnek, és ahol komolyan veszik a karantént.

Nehéz azt megítélni jelenleg, hogy a hazai intézkedések elegendőnek bizonyulnak-e, viszont az nehezen érthető, hogy miért nem végzünk sokkal több nukleinsav-alapú tesztet. A COVID tesztelése igen egyszerű és egyáltalán nem drága, a szomszédos Szlovéniában kétmillió lakosra lényegesen több tesztet végeztek, mint nálunk

– mondta. Az interjúban további részletek is olvashatók.

Egyébként a Magyar Orvosi Kamara is rendszeresen kiáll a tesztelés fontossága mellett, legutóbb épp egy vasárnap reggeli Facebook-bejegyzésben kérték a kormányt, hogy hogy kezdje meg az egészségügyi dolgozók rendszeres, teljes körű szűrését.

(Borítókép: Ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 23-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Rovatok