Index Vakbarát Hírportál

Belezoomoltam a világ legnagyobb katonai központjába

2020. május 11., hétfő 13:12

Legutóbb könnyed(nek szánt, legbelül kissé szitkozódós) hangvételű képriportban számoltam be arról, hogy milyen az ha valaki (én) fogalmatlanul indul neki amerikai katonai repülőgépeket szpottolni, csak úgy bele a nevadai sivatagba Las Vegas határában, és aminek kudarcát egy látványos amerikai-magyar közös hadgyakorlat enyhíthette csak. Most azt mutatom meg, hogy milyen az, amikor szerencséje van a földön, vízen, levegőben katonai járművekre vadászó civilnek.

A helyszín: San Diego, Kalifornia. A Los Angelestől 190 kilométerre délre, a Csendes-óceán partján fekvő nagyvárost csaknem másfél millióan lakják, ezzel a nyolcadik legnépesebb metropolisz az Egyesült Államokban. San Diego világszerte híres a kilométereken át húzódó strandjairól, izgalmas óvárosáról, a Panama-csatorna megnyitása alkalmából tartott 1915-ös Panama–Kalifornia Kiállításról, illetve az arra felhúzott missziós és puebló revival stílusú épületegyüttesről. De leginkább arról, hogy jókora részben itt összpontosul a világ vezető nagyhatalmának hadereje.

Az USA történelmi fordulatai úgy hozták, hogy a haditengerészet központja már jó ideje San Diego – ennek oka részben a remek kikötői adottságokban, a mély óceánöbölben rejlik. A huszadik század során a haditengerészet mellett a testvéri haderőnem, a tengerészgyalogság is gyökeret vert a városban, aminek ipara, gazdasága nagy mértékben alkalmazkodott az egyre terjeszkedő katonai létesítmények kiszolgálásához. A haderőstatisztikák szerint az Egyesült Államok haditengerészetének (U.S. Navy) legfontosabb flottája, a Csendes-óceáni flotta csaknem kétharmada itt állomásozik. San Diego több mint ötven hadihajó és tengeralattjáró otthona, mólói mellett a legújabb haditengerészeti fejlesztések eredményei is ott ringatóznak az öböl vizén. Az amerikai tengerészgyalogság (U.S. Marine Corps, USMC) San Diego-i bázisain a tengeri-szárazföldi haderőnem egyharmada összpontosul, repülőgépekkel, hajókkal, tengerészgyalogosokkal, mindennel. Ezen kívül még a parti őrségnek (U.S. Coast Guard, USCG) is vannak itt bázisai, egyszóval mindent összevetve nincs a világon még egy olyan város, ahol ekkora koncentrációban lenne ekkora és ilyen modern haderő.

San Diego a sok és sokféle katonai bázissal tehát maga a földi paradicsom a haditechnika-szpotterek számára. Ahhoz, hogy a magamfajta civil valamelyest közelebbről is szemlélhesse mondjuk a tengerészgyalogság irtózatosan menő MV-22B Osprey gépeit, vagy a haditengerészet nem kevésbé lenyűgöző trimarán csatahajóit, szükség van egy bennfentes kísérőre, aki előtt megnyílnak a bázisok kapui, sorompói. Nekem szerencsére volt ilyenem, akinek köszönhetően öt San Diego-i katonai létesítményben is körülnézhettem, a megengedett távolságból lesve az ott zajló életet, vagy éppen nem zajló csendéletet:

Az alábbi képek két napi intenzív bázistúra során készültek, szögesdróton, kerítésen innen és túl, pirkadattól, alkonyatig. Ízelítőt adnak a San Diegót meghatározó katonai bázisok hangulatából, betekintést engedve a legfeljebb a katonák hozzátartozói által látható létesítményekbe.

Rovatok