Több gyümölcsöt és zöldséget, ugyanakkor kevesebb készételt fogyasztanak az emberek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások közepette.
- derült ki az Antwerpeni Egyetem 11 ország - Ausztrália, Belgium, Chile, Uganda, Hollandia, Franciaország, Ausztria, Görögország, Kanada, Brazília és Írország - csaknem 11 ezer fogyasztójának megkérdezésével készült tanulmányából (melyet az MTI szerdán ismertetett). Charlotte De Backer, a tanulmány egyik készítője szerint az otthonmaradásra kényszerült emberek nem csak hogy egészségesebben táplálkoznak, de
előszeretettel próbálnak ki új recepteket, és kevesebb élelmiszert pazarolnak.
A felmérés más pozitív trendeket is kimutatott:
A hús-, hal- és alkoholfogyasztási szokások nem változtak a járvány idején. Elsősorban a legutolsó trend a meglepő, mivel zárva tartanak a szórakozóhelyek, radikálisan csökkent a baráti összejövetelek és házibulik száma is.
Az online felmérést, amelyet április 17. és május 7. között lehetett önkéntesen kitölteni, az Antwerpeni Egyetem nagyjából 25 országra akarja kiterjeszteni. Azonban De Backer szerint az előzetes eredmények olyan egyértelmű trendeket mutatnak, melyeken valószínűleg a júniusra várható kibővített eredmények sem fognak változtatni.
A szakember szerint a megváltozott táplálkozási szokások egy része valószínűleg rögzülni fog, mivel
a járványügyi korlátozások sok országban meghaladják az egy-egy új szokás beépüléséhez szükséges hathetes időintervallumot.
A tanulmány nem számol az életmódba mostanában begyűrűző globális gazdasági válsággal, melynek hatására az év végéig megduplázódhat a szegénységi küszöb alá csúszó emberek száma, és számos olyan régióban is felütheti a fejét a nélkülözés, ahol eddig ez nem volt probléma. Márpedig az éhezésnél nincs egészségtelenebb táplálkozás.