Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak kaphatnak elsőként védőoltást

2020. május 13., szerda 22:46

Elképzelhető, hogy az amerikaiak kapják meg először a koronavírus elleni védőoltást, ha a Sanofi francia gyógyszercégnek sikerült kifejlesztenie a vakcinát, közölte Paul Hudson, a Sanofi vezérigazatója. Hudson a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy a Sanofi, amelyik egyébként az Európai Unió legnagyobb gyógyszeripari vállalata, előszerződést írt alá erről az Egyesült Államokkal. Azért Amerikáé az elsőbbség, mert ők fektettek be a cég kutatásaiba.

Az Egyesült Államok februárban bővítette ki együttműködését a gyógyszercéggel, és a nagy kockázatú kutatások támogatásáért cserébe elvárja, hogy az eredményekből elsőként részesülhessen. A megállapodás hátterében a Biomedical Advanced Research and Development Authority (Barda) áll, ez az amerikai hatóság támogatja a gyógyszeripari vállalatokat, de cserébe megköveteli, hogy a fejlesztés, a gyártás és az értékesítés legalább egy része az Egyesült Államokban történjen. Hudson szerint ideje lenne, hogy az európai országok is hasonlóképpen támogassák a gyógyszeripari kutatásokat.

Persze nem a Sanofi az egyetlen cég, amelyik a koronavírus elleni védőoltáson dolgozik, a tudósok világszerte több tucat kutatólaborban dolgoznak a vakcina kifejlesztésén, a munka gyakorlatilag abban a pillanatban elkezdődött, hogy Kínában azonosították az eddig ismeretlen vírust. 

A Sanofi április közepén jelentette be, hogy közös vakcinafejlesztésbe kezdtek a GSK-val, a klinikai tesztek 2020 második felében kezdődhetnek el, várhatóan 2021 második felében válik majd elérhetővé az oltóanyag.

A Sanofi az új koronavírus S-fehérje antigénjével járul hozzá a koronavírus elleni vakcinafejlesztéshez, amelyet rekombináns DNS-technológiával állít elő. Ezzel a módszerrel a vírus felületén található fehérjék pontos genetikai mását lehet létrehozni, majd ennek az antigénnek a DNS-szekvenciáját kombinálják a baculovírus expressziós platform DNS-ével. A módszer a Sanofi Egyesült Államokban engedélyezett influenza elleni rekombináns védőoltásának az alapja.

Rovatok