Index Vakbarát Hírportál

Szeptemberre elkészülne az orosz koronavírus-vakcina

2020. május 14., csütörtök 19:48

Júniusban befejezi a prototípusok preklinikai tesztelését, szeptemberben pedig be is kívánja jegyeztetni a koronavírus-fertőzés elleni vakcináját az orosz Vektor Intézet – jelentette be Rinat Makszjutov, a novoszibirszki állami kutatóközpont vezérigazgatója

"Júniusban befejezzük a vakcina hatékonyságának és biztonságosságának preklinikai tesztelését olyan minimális mennyiségben, amely elegendő lesz ahhoz, hogy 300 önkéntesen áttérjünk a klinikai tesztelés első és második fázisára" – mondta Makszjutov egy Vlagyimir Putyin elnök részvételével csütörtökön az oroszországi géntechnológiáról tartott videókonferencián.

Putyin egy április 15-én kiadott rendeletben lerövidítette a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésének kötelező szakaszait, Makszjutov ennek köszönhetően arra számít, hogy a vakcinát szeptemberben már be lehet jegyeztetni. Az elnök felhívta a figyelmet a szabadalom levédésének fontosságára.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a parlament alsóházának szerdai plenáris ülésén arról beszélt, hogy a koronavírus elleni oltáshoz felhasználható első készítmények július utolsó harmadában jelenhetnek meg az országban. Oroszországban egyébként legkevesebb hét vakcina fejlesztése folyik a koronavírus ellen.

Felmérik az átfertőzöttséget

Az Oroszországban a járvány kezdete óta elvégzett tesztek száma csütörtökre meghaladta a 6,1 milliót. Az elmúlt nap alatt 205,5 ezer szűrést végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 259 198 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Az aktív esetek száma 196 410. A halálozások száma 93-mal 2305-re, a gyógyulásoké 8827-tel 53 530-nőtt országos szinten.

Alekszandr Makarov, az Orosz Tudományos Akadémia molekuláris biológiai intézetének igazgatója azt mondta, egy orosz fejlesztésű antitestteszt első-második lett az Egyesült Államokban nemrégiben elvégzett nemzetközi összehasonlításban. Az eljárás 100 volt beteg közül 99-nél képes kimutatni az antitest jelenlétét, azaz azt, hogy az illetők már átestek a fertőzésen.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy a fővárosban péntektől tömeges és ingyenes antitestszűrés kezdődik a populáció immunitási fokának meghatározására. A tesztelés során 70 ezer, véletlenszerűen kiválasztott helyi lakostól fognak több alkalommal mintát venni.

Vlagyimir Putyin a konferencián elmondta, hogy annak egyik résztvevője, Valerij Falkov tudományos és felsőoktatási miniszter is átesett a fertőzésen. Több prominens orosz politikus is megfertőződött: Olga Ljubimova kulturális minisztert az orvosok már gyógyultnak minősítették; Mihail Misuszytin miniszterelnök állapota javul, ezért a jövő héten visszatérhet a hivatalába; Dmitrij Peszkov elnöki szóvivőnél kétoldali tüdőgyulladást állapítottak meg.

Rovatok