Index Vakbarát Hírportál

Újra felbocsátották az Egyesült Államok titkos katonai űrrepülőjét

2020. május 19., kedd 11:57

Az amerikai légierő titokzatos X-37B űrrepülője megkezdte hatodik misszióját. A pilóta nélküli űrrepülő legutóbb két évig tartó titkos úton vett részt, és tavaly októberben ért földet

Szokás szerint most is titkos a küldetés, bár annyit közöltek, hogy az űrrepülő számos kísérletet végez majd, és új rendszereket is tesztel. Annyit tudni még, hogy katonai kísérletek mellett a NASA kutatásait is segíti, amikben azt nézik meg, hogy az űrsugárzás lebont-e  bizonyos anyagokat, és hogy mi a helyzet az ételellátáshoz szükséges vetőmagokkal.  Az Egyesült Államok Haditengerészeti Kutatólaboratóriuma pedig egy olyan kísérleten dolgozik, aminek a lényege, hogy a napenergiát rádiófrekvenciás mikrohullámú energiává alakítanák, amit aztán a Földön felhasználnának. Hogy ezeken felül milyen kísérletekkel foglakozik az űrrepülő, az titkos információ.

Az űrrepülőgép, ami eddig összesen hét évet és 10 hónapot töltött az űrben, nem tudni, hogy mikor tér majd vissza, de azt elárulták, hogy egy új kiszolgálómodulnak köszönhetően sokkal több kísérletet tud majd elvégezni, ez pedig a közlemények szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy az Egyesült Államok legyen továbbra is az űrkutatás nemzetközi főszereplője. 

Rovatok