Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkkal tüntetnek Facebook-dolgozók, mert Trump bármit írhat az oldalon

2020. június 2., kedd 09:53

Hétfőn több száz Facebook-alkalmazott munkamegtagadással tiltakozott Mark Zuckerberg hozzáállása ellen – írja a CNN Business. Többen is arról írtak a Twitteren, hogy a Facebooknak fel kéne lépnie a rasszizmus és az erőszak dicsőítése ellen. Így tett például egy dizájnmenedzser, a Portal vezető tervezője, egy Instagram-alkalmazott, valamint a Facebook termékmenedzsment-vezetője. A sztrájkkal a George Floyd halála miatt, a rendőri túlkapások ellen indult tüntetéseket támogatják.

A kritika alapját az adja, hogy Zuckerberg úgy döntött, az oldalán semmilyen módon nem korlátozzák, mit ír például Donald Trump a tüntetőkről. A Twitter az elnök több bejegyzését is kifogásolható tartalomnak jelölte.

Az alkalmazottak azzal tiltakoztak, hogy szabadságot vettek ki június elsején. A vállalat HR-osztálya külön kérte a vezetőket, hogy ne hátráltassák a tiltakozást. A New York Times szerint sokan Facebook-bejegyzésben vagy automata válaszemailben is megírták, hogy a rasszizmus ellen tüntetnek.

Nem tudom, mit tegyek, de tudom, hogy semmit tenni elfogadhatatlan. Egy olyan FB-alkalmazott vagyok, aki egyáltalán nem ért egyet Mark döntésével, miszerint nem kell semmit csinálni Trump nemrég megjelent posztjával, ami egyértelműen erőszakra buzdít. Nem vagyok ezzel egyedül a FB-nál. A rasszizmusról nincs semleges álláspont

– írta Jason Stirman dizájnmenedzser a Twitteren.

Egy szóvivő szerint a vállalat felismeri az emberek (főleg a feketék) fájdalmát, és arra ösztönöznek mindenkit, hogy nyíltan szólaljanak fel, ha nem értenek egyet a vezetőséggel.

Zuckerberg pénteken azt írta, hogy ugyan személyesen ellenzi az elnök erőszakra buzdító bejegyzését, de nemcsak magánemberként kell reagálnia, hanem egy, a szólásszabadságot nagy becsben tartó intézmény fejeként is.

Zuckerberg és Trump pénteken telefonon beszéltek.

Bár a nagyjából 48 ezer Facebook-dolgozóból csak pár százan sztrájkoltak hétfőn, így mégis megingott a kép, amit a vállalat a konzervatívok felé akart sugározni: pártatlanok vagyunk, az egész vállalatnak fő a szólásszabadság. Ugyan sok konzervatív vállalat és influenszer virágzik a közösségi oldalakon, az elnök mégis elfogultságot lát a platformokban. A Facebook a hétfői esemény után nehezen tagadhatja majd, hogy a vállalaton belül nem mindenki osztja az ultraliberális, az anyagi érdekeket előtérbe helyező álláspontját.

Rovatok