Index Vakbarát Hírportál

A toplista élére került az app, amivel a tüntetők lehallgatják a rendőröket

2020. június 2., kedd 15:09

A fejlesztője szerint már több tízmillióan töltötték le a 5-0 Radio Police Scanner alkalmazás ingyenes vagy fizetős változatát, amivel az amerikai tüntetők lehallgatják a rendőröket – írja a Vice. Naponta majdnem duplázódik a felhasználók száma, és az alkalmazás hétfő reggelre maga mögé utasította a Facebookot, az Instagramot és a TikTokot is.

Jelenleg ez a legnépszerűbb fizetős és a második legnépszerűbb ingyenes alkalmazás az Apple App Store-ban. Több hasonló alkalmazás is megnövekedett népszerűségre tett szert az elmúlt héten.

A tüntetések George Floyd múlt heti, rendőri őrizetben bekövetkezett halála után indultak, több amerikai városban a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen tüntetnek. A demonstrációk gyakran erőszakos összecsapásokba torkollottak.

A demonstrálók az alkalmazással belehallgathatnak a rendőri, katasztrófavédelmi és légi rádiós beszélgetésekbe, és így előre értesülhetnek rendőri megmozdulásokról, fel tudnak készülni egy gumilövedékes, könnygázas támadásra. 

Allen Wong, az alkalmazás fejlesztője azt mondta, hogy korábbi tüntetéseken is megugrott kicsit a felhasználók száma, de a bostoni maratonon elkövetett robbantás, és a tettesek utáni hajtóvadászat óta nem volt ilyen népszerű.

Az alkalmazás önkéntesektől kapja a közvetítést, akik rádióikkal lehallgatják a rendőrökét, és továbbítják azt az alkalmazásnak. Elég hozzá egy rádióvevő és és egy számítógép. A járvánnyal megugrott az önkéntesek száma, amivel így kórházak és rendőrségek úgy is kapcsolatban tudtak maradni, ha nem állt rendelkezésükre közvetlen kommunikációs eszköz.

Rovatok