Index Vakbarát Hírportál

Több száz gerinces már kihalt az ember miatt, és jóval több áll a kihalás szélén

2020. június 2., kedd 19:25 | aznap frissítve

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai által vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) bemutatott kutatásban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szereplő és a Birdlife International szervezet által 29 400 szárazföldi gerinces fajról összegyűjtött adatokat elemezték, írja az MTI.

Kimutatták, hogy 515 szárazföldi állatfaj áll a kihalás szélén, és valószínűleg kipusztul 20 éven belül. Ennyi faj pusztult Ki a teljes múlt században.

Ezen 515 faj fele esetében az egyedszám kevesebb mint 250. Az állatok többsége a trópusokon és szubtrópusokon élő emlős, madár, hüllő és kétéltű.

A kihalás szélén álló - kevesebb mint ezer egyeddel bíró - szárazföldi gerincesek között van a szumátrai orrszarvú, a Clarión ökörszem, a galápagosi óriásteknős Espanola-szigetén élő alfaja és a harlekin béka. 77 faj esetében vannak történelmi adatok. Ezek alapján a kutatók kimutatták, hogy ezen fajok populációinak 94 százaléka már eltűnt.

388 szárazföldi gerinces faj populációi 5 ezer egyednél kevesebbet számlálnak, és 84 százalékuk ugyanabban a térségben él, mint az ezer egyedszámnál kisebb fajok, ami dominóhatást indíthat el - figyelmeztettek a kutatók.

"A kihalás kihalást szül" - írták a tanulmány szerzői. Azt javasolják, hogy valamennyi ötezer egyedszámúnál kisebb fajt soroljanak a súlyosan veszélyeztetett fajok közé az IUCN vörös listáján. A kutatók kezdeményezték, hogy a fajok védelmére szülessen globális megállapodás a vadállatok kereskedelmének tilalmáról. 

Rovatok