Index Vakbarát Hírportál

A Petrobras kártérítést fizet, amit a brazil államok környezetvédelembe fektetnek

2020. június 3., szerda 15:04

A Petrobras brazil olajipari vállalat kártérítést fizet a brazil államoknak egy korrupciós ügy miatt, amit több helyi kormány az amazóniai esőerdők védelmére fordít – írja az MTI. A Reuters számításai szerint az államok szegényes környezetvédelmi költségvetése összesen legalább 140 millió reállal (8,3 milliárd forinttal) bővülhet. Ezt járőrökre, terepjárókra, ellenőrző rendszerekre, a fenntartható mezőgazdaság népszerűsítésére és a helyiek oktatására, illetve szükség esetén tűzoltókra költik majd.

Roberio Nobre, Amapa állam környezetvédelmi ügynökségének vezetője szerint a pénz gyakorlatilag az ölükbe hullott, nem számítottak rá.

Az erdőirtás mértéke rekordokat döntött 2019-ben Brazíliában, és a helyzet idén várhatóan tovább romlik. Eközben a szövetségi környezetvédelmi ügynökség forrásait a kormány lecsökkentette, és költségvetését többször visszavágták az elmúlt években. Míg 2009-ben még 1600-an dolgoztak a terepen, ma már kevesebb mint 800 munkatársuk van.

A féktelen pusztítás fokozódott Jair Bolsonaro brazil elnök megválasztását követően. Bolsonaro többször kikelt már a szerinte szemellenzős környezetvédelmi szabályozások ellen, amelyek a gazdasági fejlődés útjában állnak.

A Petrobras állami olajvállalat állt Brazília legnagyobb, Operação Lava Jato, azaz autómosó néven elhíresült korrupciós botrányának középpontjában, amelybe több magas rangú politikus – köztük két elnök – is belekeveredett. A 2014-ben indított eljárássorozat keretében kiderült, hogy számos brazil óriásvállalat fizetett kenőpénzeket politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak üzleti és politikai előnyökért cserébe.

A Petrobras és az Egyesült Államok 2018-ban megegyezett, hogy a brazil olajvállalat kifizet 853 millió dollárt (közel 262 milliárd forintot), cserébe pedig megszüntetik a vele szemben pénzügyi szabálytalanságok miatt indított eljárást az Egyesült Államokban. A bírságból befolyt összegen az amerikai és a brazil hatóságok 20-80 százalékos arányban osztoznak.

A tavalyi amazóniai erdőtüzek miatti nemzetközi felzúdulást követően a brazíliai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a Petrobrastól befolyó pénz egy részét kiutalják az államoknak, amelyek környezetvédelmi célokat finanszírozhatnak belőle.

A legfelsőbb bíróság májusban négy államnak engedélyezte, hogy a pénzt részben vagy teljesen a koronavírus elleni küzdelemre fordítsák.

Rovatok