Index Vakbarát Hírportál

Fauci: Nem elkerülhetetlen egy második járványhullám

2020. június 13., szombat 23:18

A koronavírus-járvány elleni amerikai küzdelem arca, az Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) igazgatója, Anthony Fauci szerint nem elképzelhetetlen, hogy sikerül elkerülni a járvány második hullámát az Egyesült Államokban – írja a Guardian.

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint eddig már több mint 2 millió fertőzöttet azonosítottak, és több mint 115 ezren haltak bele a koronavírus-fertőzésbe. A jelenleg is betegként számon tartott aktív esetek száma több mint 1,4 millió.

Sok szakértő attól tart, hogy a további gazdasági károk elkerülése érdekében fokozatosan újrainduló termelés, illetve a George Floyd halála által generált rasszizmus-ellenes és esélyegyenlőségi tüntetések hozzájárulhatnak a vírus terjedésének újabb felpörgéséhez, az esetszám megugrásához, és mindezzel egy második hullám eljöveteléhez.

Fauci – aki április óta, amikor a lazítások kérdésében szembehelyezkedett Donald Trump elnökkel, némileg partvonalra szorult – azonban most úgy látja, hogy a mostanában több államban is tapasztalható esetszám-növekedés nem szükségszerűen egy második kiugró fertőzéshullám előszele.

Szerinte akkor kell elkezdeni aggódni, ha a kórházi esetek száma indul növekedésnek. A megfelelő hozzáállással azonban elkerülhetőnek tartja a második hullámot, és mindenkinek azt tanácsolja, hogy továbbra is tartsanak távolságot másoktól, illetve hordjanak maszkot a nyilvános helyeken.

Fauci néhány napja arról is beszélt, hogy az új koronavírussal a legrosszabb rémálma vált valóra. Mint mondta, ezt a vírust a relatíve magas halálozási arányhoz párosuló könnyű terjeszthetősége teszi igazán különlegessé.

Rovatok