Index Vakbarát Hírportál

Úszó űrkikötők építését tervezi a SpaceX

2020. június 17., szerda 12:09

Álláshirdetésben keres mérnököket a SpaceX, írta Twitteren a SpaceXFleet.com. Az álláshirdetésben az áll, hogy a SpaceX olyan szakembereket (Offshore Operations Engineer) vár a brownsville-i csapatába, akik részt vennének a nagyvárosok partjainál üzemelő űrkikötők tervezésében és megépítésében.

A hírre Twitteren reagált Elon Musk, a Spacex vezérigazgatója, megerősítve, hogy cége olyan vízen úszó platformokat szándékozik építeni, amelyekről a legnehezebb típusú rakéták is képesek elstartolni (ilyen például a SpaceX Falcon Heavy rakétája, vagy a kezdeti tesztelés és építés alatt álló Starship és Super Heavy). Elon Musk szűkszavúan azt is hozzátette, hogy az úszó űrkikötők célja a Mars, a Hold elérése lesz, és hogy Föld körüli hiperszonikus utazásra is alkalmas lesznek.

A SpaceX mélyűri, bolygóközi utazásokkal kapcsolatos terveiről sokat nyilatkozott korábban Elon Musk, mint ahogy a hosszú órákig tartó interkontinentális repülőjáratokat fölváltó, alacsony Föld körüli pályán a hangsebesség sokszorosával száguldó rakétajáratokról is ismertek voltak elképzelései, amik szerint a Föld bármely pontja elérhető lenne kevesebb mint egy óra alatt ezekkel. A most napvilágot látott álláshirdetés szerint a tervek megvalósítása megkezdődött.

Ami a hiperszonikus interkontinentális utasszállító repülést illeti, az ötlet természetesen nem új, más cégeknél is zajlanak ezen a területen fejlesztések, emlékeztet a Techcrunch. Abban viszont a SpaceX élen jár, hogy a hiperszonikus földi repülés infrastruktúráját összekapcsolják a mélyűri utazással, a Hold és a Mars elérésével – mivel a jelenlegi elképzelések szerint ugyanazt a rakétát és űrhajót (Super Heavy és Starship) használnák mindkét célra.

A SpaceX jelenleg Brownsville-től nem messze, a texasi Boca Chica település közelében építi a Super Heavy rakéta és a Starship űrhajó prototípusát, egyre bővülő telephelyükön folyamatosan zajlanak a tesztek. Ezek eddig leginkább arról szóltak, hogy az üzemanyagtartályok mennyire bírják a túlnyomást, és többnyire látványos robbanásokkal kerültek be a hírekbe.

Elon Musk a leendő úszó rakéta-startállásokkal kapcsolatban Twitteren közölt még pár elképzelést. Szerinte azért van szükség ezekre, mert a szárazföldi űrkikötők túl nagy terhelést jelentenének a nagyvárosokra, jobb megoldás, ha ezek partjaitól kissé távolabb épülnek meg.

Musk szerint ilyen platformok legegyszerűbben például használaton kívüli, felújított olajfúró tornyokon létesülhetnek, és a parttal például hyperloop köthetné össze őket. Musk abban bízik, hogy 2-3 éven belül a földi hiperszonikus utazás elérhetővé válik:

Rovatok