Index Vakbarát Hírportál

Az enyhébb koronavírus-fertőzés jóval kisebb immunitást ad

2020. június 19., péntek 13:55

A tünetmentes COVID-19 betegek esetében jelentősen alacsonyabb szintű immunitás alakul ki a vírussal szemben, mint azoknál, akik a betegség súlyos változatán estek át – állítják kínai kutatók a Nature Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutatók a Csonkingban megfertőződött emberek két csoportját vizsgálták: 37 beteg tünetmentes volt, a másik csoportban lévő 37-nél számos tünet jelentkezett. A kutatók elemezték a betegek vérmintáit, amelyeket hetekkel a felgyógyulás után vettek le, és azt találták, hogy a tünetmentesek 62,2 százalékának vérében voltak rövid idejű antitestek, szemben a tüneteket mutatók 78,4 százalékával.

Nyolc héttel a felépülés után a tünetmentes betegek 81,1 százalékánál csökkent az antitestek jelenléte, ezt a másik csoportban 62,2 százaléknál észlelték. Ráadásul a tünetmentes betegek esetében alacsonyabb volt 18 gyulladás elleni sejtet jelző fehérje szintje a másik csoporthoz képest, ami gyengébb immunválaszt jelez az új koronavírussal szemben.

A tanulmány szerzői szerint az eredményeik megkérdőjelezik azt, hogy mindenki, aki átesett a betegségen, immunis lenne a jövőbeni fertőzéssel szemben.

"Ezek az adatok felhívják a figyelmet az immunitási útlevél használatának a kockázatára, és alátámasztják a közegészségügyi intézkedések, köztük a közösségi távolságtartás, a higiénia, a nagy kockázatú csoportok elszigetelésének és a széles körű tesztelések meghosszabbításának a szükségességét" – írták.

Danny Altmann, a Brit Immunológiai Társaság szóvivője, a londoni Imperial College immunológiai tanszékének a professzora szerint a kutatás létfontosságú kérdést vet fel a Covid-19-betegség elleni harcban:

Sok immunológiai adat eddig a legbetegebb, kórházba került emberek eseteinek elemzésén alapul, de a legtöbb embernél enyhébben jelentkezik a fertőzés, és ők tudni akarják, hogy ez hosszú távú védelmet biztosít-e a vírussal szemben.

(MTI/AFP)

Rovatok