Index Vakbarát Hírportál

Megint kapott egy nagy zsák pénzt a magyar AIMotive

2020. június 23., kedd 10:36

A kamerákra épülő, mesterséges intelligencia alapú vezetéstámogató rendszereket fejlesztő AIMotive 20 millió dollár befektetői pénzt kapott, amivel a magyar cég a régió legnagyobb tőkével rendelkező startupja lett, hiszen a korábbi befektetésekkel együtt már 75 millió dollárnál, azaz 23 milliárd forint fölött áll a számláló.

Sokszor megjelent már nálunk is a hírekben az AIMotive, például az önállóan parkolóhelyet kereső autóval, amikor megmutatták nekünk a mesterséges intelligencia futtatására alkalmas csipjüket, és amikor az úton mutatták be, mire képes az önvezető rendszer. A társaság a fejlesztéseit Budapesten végzi, közel kétszáz embert foglalkoztat, és több országban, Európában, Amerikában és Japánban futnak tesztjei önjáró autókkal.

Egyik fő termékük az aiDrive szoftvercsomag, egy szenzorok segítségével navigáló rendszer, amely mesterséges intelligenciára épülő automatikus képfeldolgozás segítségével reagál a jármű változó környezetére. Ennek a szoftvercsomagnak a képességeit is tesztelik az aiSim nevű szimulációs környezettel, amely viszont már önálló szolgáltatás, mert rájöttek, hogy az iparágban sokan keresik az önvezető járművek technológiáinak, biztonsági paramétereinek tesztelésére alkalmas megoldásokat. A már említett saját hardverük az aiWare, egy mesterségesintelligencia-gyorsító, amely a dél-koreai Nextchip egyik képfeldolgozó csipjének a részévé válik.

Az AIMotive friss tőkéje most javarészt hazai forrásból érkezett, főként a Lead Ventures tőkealapjából, amit az MFB Invest és a MOL finanszíroz. Részben pedig a Pénzügyminisztérium által kezelt Széchenyi Tőkealaptól jött a pénz. A korábbi körök befektetői, például a Bosch és a Samsung is beszálltak az új körbe, hogy finanszírozzák az AIMotive további fejlesztéseit.

Az alapítók és a dolgozók mellett olyan cégek résztulajdonosok a cégben, mint a Robert Bosch Venture Capital, a B Capital Group, a Prime Ventures, az Inventure, a Samsung Catalyst Fund, a Draper Associates, a Day One Capital, a Cisco Investments, az Nvidia és a Tamares Group. 

Rovatok