Index Vakbarát Hírportál

Hekkertoborzással is vádolják a WikiLeaks alapítóját

2020. június 25., csütörtök 10:16

Az Egyesült Államok bővítette a WikiLeaks alapító, Julian Assange elleni vádpontokat – írja az MTI. Washington eddig 18 pontban emelt vádat Assange ellen, de a fő vádpont az, hogy Chelsea Manninggel összeesküvést szőtt az állam ellen, és titkosított adatokat osztott meg az oldalán.

Egy szerdai washingtoni közlemény szerint Assange ellen nem új vádpontot fogalmaztak meg, hanem az eddigiek megalapozását terjesztették ki. Ennek értelmében Assange jogtalan számítógépes behatolással, valamint azzal is vádolható, hogy hekkereket toborzott a WikiLeaksnek, és maga is előadásokat tartott hekkerkonferenciákon, ahol arra buzdította a résztvevőket, hogy szerezzenek meg dokumentumokat az általa működtetett oldalnak.

Assange több évig Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodott, de 2019-ben megvonták tőle a menedékjogot, és ezt követően letartóztatták. Itt töltött ideje alatt összejött a jogi csapata egyik tagjával, és két közös gyerekük született. Jelenleg egy angol börtönben van. Az amerikai igazságügyi tárca közleménye után Barry Pollack, Assange ügyvédje azt írta, hogy az ügyfele elleni állhatatos hajsza súlyos fenyegetést jelent az újságírókra, bárhol éljenek is.

Rovatok