Index Vakbarát Hírportál

Csökkentek az erdőtüzek Szibériában, de egy részüket túl költséges lenne oltani

2020. július 11., szombat 13:33

Jelentősen visszaesett a szibériai rekordmeleg miatt kialakult erdőtüzek száma, de még hosszú az út és sok az akadály a teljes leküzdésig, írja a CNA.

A héten írtunk arról, hogy Észak-Szibériában rekordmagas átlaghőmérsékletet mértek júniusban, ami mostanra erdőtüzeket idézett elő a régióban. A tüzek miatt közel 59 millió tonnányi szén-dioxid került a légkörbe, július 6-án 246 helyen égett Szibéria, összesen 1400 négyzetkilométernyi területen. Az Európai Unió éghajlattal foglalkozó hálózata szerint a rendkívüli meleg és az alacsony talajnedvesség együttesen járult hozzá a régiót pusztító erdőtüzek kialakulásához. 

Az orosz erdészeti szolgálat esőcsinálással és robbanóanyagokkal próbál küzdeni a tüzek ellen: aminek hatására szerintük az elmúlt héten jelentősen visszaesett a tüzek száma. Habár a szám csökkent, a tüzek egy része túl messzi van és eloltásukat is túl túl költségesnek ítélték meg, ezért azokon a területeken a tűz elleni harc egyelőre leállt. A szombati műholdas képek alapján a legnagyobb tüzek jelenleg a Jeges-tengerrel határos Jakutföldön vannak. 

Rovatok