Index Vakbarát Hírportál

Trump 45 napon belül kitiltaná a TikTokot az USA-ból

2020. augusztus 7., péntek 06:37

Trump 45 napon belül betiltaná a TikTok és a WeChat nevű applikációk használatát az USA-ban, ha a kínai tulajdonosok addig nem adják el az anyacégeket, írja a CNN.

Az amerikai elnök aláírta azt a rendeletet, amely értelmében szeptember 20-tól tilos lesz az applikációt tulajdonló ByteDance céggel bármilyen üzletet kötni.

Az ugyanakkor nem derül ki Trump szövegéből, hogy egy esetleges tranzakció összegéből mennyit kell majd befizetni az amerikai pénzügyminisztériumnak és kincstárnak, mint azt az elnök már napok óta hangoztatja. 

Szűk egy hónap telt el azóta, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt nyilatkozta, az amerikai kormány adatvédelmi aggályokra hivatkozva betiltaná az Egyesült Államokban a TikTokot

Trump múlt pénteken valóra is váltotta a fenyegetést: bejelentette, hogy már másnap aláírja az alkalmazás amerikai betiltásáról szóló dekrétumot. Ekkor úgy tűnt, hogy India után Amerikában is elérhetetlenné válik majd az alkalmazás, majd jött az újabb fordulat, a Microsoft megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak a kínai videómegosztó alkalmazás felvásárlásáról.

Ebbe a folyamatba ráadásul a korábban egy ilyen ügyletet elutasító Trumpot is bevonták, aki a jelek szerint teljes pálforduláson ment át, és hétfőn már arról beszélt, hogy nemhogy nem bánja, de támogatja is azt, hogy a Microsoft felvásárolja a videómegosztót – feltéve, hogy szeptember 15-ig sikerül nyélbe ütni az üzletet. Ez elsőre talán nem tűnik annyira érdekesnek, a cégóriás azonban elég szorult helyzetbe került, bő egy hónap alatt kell ugyanis lezavarnia egy rendkívül bonyolult ügyletet, amivel hatalmasat is nyerhet, és ha sikerrel jár, azzal az elnökválasztási hajrában nagyot lökhet Trump szekerén is.

Az amerikai szenátus közben csütörtökön megszavazta azt a kétpárti törvényjavaslatot, amely megtiltja a TikTok telepítését és használatát kormányzati munkatársak és a kongresszus tagjainak telefonjain és számítógépein.

A TikTok nagyobb nemzetbiztonsági kockázatot jelent, s ezért nincs helye kormányzati telefonkészülékeken

– írta a Twitteren a javaslat republikánus társszerzője, Josh Hawley. 

Az ügy hátteréről itt írtunk részletesebben. 

Rovatok