Index Vakbarát Hírportál

Sikerült megállítani az olajszivárgást a Mauritiusnál zátonyra futott teherhajóból

2020. augusztus 12., szerda 08:48

Sikerült szivattyúzással megállítani az üzemanyag szivárgását a Mauritiusnál zátonyra futott japán teherhajóból.

A panamai zászló alatt közlekedő, Vakasio (Wakashio) nevű, rakomány nélküli japán teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon.  A hajótest mostanra a folyamatos hullámzás hatására megrepedt, üzemanyagtartályból csütörtök óta folyt a gázolaj, a szakemberek attól tartottak, hogy a hajótest kettétörhet. 

A hatóságok ökológiai vészhelyzetet hirdetettek, mert nagyjából ezer tonna gázolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve a környezetet. A tartályokból további ezertonnányit kiszivattyúztak, 460 tonnányit a tengerből gyűjtöttek össze. Keddre 1800 tonna üzemanyag maradt a hajón.

Bár a szivárgást megállították, továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy kettétörik a hajótest, és a megmaradt gázolaj is a tengerbe kerül. A japán tulajdonos is megerősítette, hogy kiszélesedett a hajótesten keletkezett rés. A jármű önállóan képtelen haladni, ezért vontatóra vették, hogy az áramlatok hatására ne sodródjon el.

Pravind Jugnauth mauritiusi miniszterelnök megköszönte annak a több ezer önkéntesnek a munkáját, aki a gázolaj összegyűjtésében és a partok tisztításában részt vesz. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a helyiek többek között a saját hajukat is felajánlják, hogy minél hamarabb össze tudják gyűjteni a víz felszínéről az olajat, és elkerülhető legyen a környezeti katasztrófa. 

(MTI)

Rovatok