Index Vakbarát Hírportál

Trump több időt ad a TikToknak, de törölniük kell minden adatot

2020. augusztus 17., hétfő 10:33

Donald Trump meghosszabbította a TikToknak adott türelmi időt, de a videómegosztó kínai anyavállalatát már otthonról is támadások érik – írja a Verge és a Financial Times. Az amerikai elnök augusztus elején kezdte meg a TikTok elleni háborút, szeptember 20-át szabva meg határidőnek, ameddig le kell válniuk a ByteDance nevű anyavállalatról.

Pénteken az eredeti 45 napos határidőt meghosszabbította 90 napra, de azt is hozzátette, hogy törölniük kell minden adatot, amit az amerikai felhasználókról begyűjtöttek. A leválásra nem sok lehetőségük van, leginkább az eladásban gondolkozhatnak, és a Microsoft korábban bejelentkezett, hogy ők érdekeltek lennének. Bill Gates szerint a TikTok mostanra már egy mérgezett kehely.

A pénteki elnöki utasításban az áll, hogy a TikToknak törölnie kell minden adatot, amit az amerikai felhasználóktól gyűjtött be, és ha ezzel megvannak, jelenteniük kell a külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottságnál.

Az elnök szerint a TikTok komoly fenyegetést jelent az USA nemzetbiztonságára, ezért hozta meg ezeket a döntéseket.

A ByteDance-nek mindeközben Kínában sincs könnyű dolga. Otthon sokan úgy látják, hogy meghajolnak az amerikaiak előtt, volt, aki gyávának nevezte a céget. Ha bármennyire is áron alul sikerül eladniuk a TikTokot, azt sokan a gyengeség jeleként fogják értelmezni, ami árthat a Douyin (a TikTok kínai verziója, amibe az állampárt aktívan beleszól) több mit 600 milliós felhasználói számának.

Rovatok