Index Vakbarát Hírportál

40 ezer emberen tesztelik az orosz koronavírus-vakcinát

2020. augusztus 21., péntek 12:45

Jövő héten 40 ezer ember bevonásával kezdődik meg a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcina klinikai tesztelésének "posztregisztrációs" szakasza, ezzel párhuzamosan pedig az orosz egészségügyi dolgozók és a veszélyeztetett csoportok önkéntes alapon történő oltása is - jelentette be Kirill Dmitrijev, a koronavírus elleni orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója.

Dmitrjev szerint a randomizált, a placebokontrollos klinikai vizsgálatokat is magában foglaló tesztelés harmadik fázisa teljes mértékben megfelel majd a nemzetközi előírásoknak. Elmondta, hogy a munkálatokba konzulensként nagy nyugati szervezeteket is bevonnak. A Szputnyik V tesztelése más országokban - az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában, a Fülöp-szigeteken, Indiában és Brazíliában - augusztus végén vagy szeptember elején kezdődhet.

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 4870-nel 946 976-ra emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzéses esetek száma a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma immár hatodik napja nem érte el az ötezret, ami azt jelenti, hogy a járvány terjedésének üteme az április végi szinten áll. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 575 323), Brazília (3 501 957) és India (2 905 825) után.

Hogy miért kockázatos ötlet átugrani a vakcina tesztelésének leghosszabb és legösszetettebb fázisát, arról itt írtunk bővebben:

Rovatok