Index Vakbarát Hírportál

Ráláthat a főnök, ki mennyi időt tölt munkával home office-ban

2020. november 27., péntek 09:57

Produktivitásmérőket építenek be a jelenleg leggyakrabban használt alkalmazásokba, amelyek valójában dokumentálják, ki mennyi időt tölt levelezéssel, munkavégzéssel – írja a digitalhungary
Ez úgy néz ki, hogy ezek a Microsoft-alkalmazásokba beépített mérők – mint például a Teams és az Office különféle programjaiba – rálátást biztosítanak a munkáltatónak arra, hogy ki mennyi időt tölt ezekben a programokban. A mérők pedig felállítanak egy termelékenységi értéket, amit aztán az iparág többi cégének mutatójával még össze is lehet hasonlítani. 

Ezek az alkalmazások – beépített kameráinkon keresztül – képesek időközönként fotót is készíteni rólunk, így is dokumentálva, mennyi időt töltünk a monitor előtt. 

Valójában ez felvett személyiségjogi kérdéseket is, viszont a cégek így próbálják biztosítani maguknak a produktivitást, a munkavállaló bizonyára kénytelen beleegyezni ezekbe a „mérésekbe”, az instabil gazdasági helyzetben sokan örülnek, hogy van munkájuk. 

Magyarországon a home office szabályozás, avagy a Munka törvénykönyv módosítása, amely az otthoni munkavégzés feltételeit rögzíti, hamarosan a parlament elé kerül. Erről korábban az Index is cikkezett, viszont a törvényjavaslat ezt a termelékenyfigyelést nem taglalja

Rovatok