Index Vakbarát Hírportál

Amerika feldarabolná a Facebookot

2020. december 10., csütörtök 09:08

A piaci verseny akadálya lett a világ legnépszerűbb közösségi média oldala. Dupla csövű per indult a cég ellen.

Az Egyesült Államok szövetségi kereskedelmi bizottsága és 47 állam legfőbb ügyészei külön pereket indítottak a Facebook ellen, hogy véget vessenek a közösségi médiaóriás több mint egy évtizede tartó versenyellenes magatartásának. A vádak szerint a cég piaci erőfölényével visszaélve, felvásárlásokkal semlegesítette a konkurenciát és megakadályozta, hogy a személyes adatokat tiszteletben tartó szolgáltatások indulhassanak a piacon.

A felperesek azt kérik, hogy a Facebook ne hajthasson végre 10 millió dollárnál nagyobb értékű cégfelvásárlásokat az államok engedélye nélkül.

Mindkét perben az amerikai antitröszttörvény értelmében azt kérik, hogy az Instagram fotómegosztó és WhatsApp csevegőprogramot válasszák le a cégről.

Rég volt ilyen

Mint ismert a Facebook 2012-ben egymilliárd dollárért vásárolta fel az Instagramot, 2014-ben 19 milliárd dollárért szerezte meg a WhatsAppot, ugyanebben az évben 2 milliárd dollárért vásárolta fel az Oculus VR-eszköz fejlesztő céget.

Közel negyven éve daraboltak fel amerikai céget antitröszteljárást követően: az AT&T Bell telefonos monopóliumát szüntették meg így 1984-ben. Hosszú és elkeseredett jogi harc várható.

(Borítókép: Eric Gaillard / Reuters)

Rovatok